Milliárdokkal gazdagodott a magyar milliárdos

Hatvanmillió euróért, azaz több mint 18 milliárd forintért kelt el a Fornetti. A Napi.hu értesülései szerint a magyar látványpékség-hálózat iránt több magyar és külföldi cég is érdeklődött, végül azonban a svájci-ír Aryzta AG ajánlata bizonyult a legjobbnak.
Szakonyi Péter, 2015. augusztus 6. csütörtök, 15:22
Fotó: Napi.huNémeth András Péter

Hatvan millió eurót - több mint 18 milliárd forintot - kasszírozhatott Palásti József. A Fornetti látványpékség-hálózat tulajdonosa a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015-ös listáján a 44. helyen állt. Vagyonát az év elején 17,3 milliárd forintra becsültük - megközelítőleg tehát ennyit kapott cégéért a svájci-ír hátterű Aryzta AG-től.

A kecskeméti milliárdos pékmester 2002 óta szerepelt a leggazdagabb magyarok listáján. A Fornetti alapítója az első évben 4 milliárdos vagyonnal rendelkezett, a csúcsot 2009-ben érte el 21 milliárddal. A gazdasági válság megtépázta a cég  gazdasági helyzetét, így a Fornetti értéke csökkenésnek indult. A mélypontot 2012-ben érte el, amikor is 12 milliárd forintos vagyont tettünk Palási József neve mellé. A franchise-hálózatot az országhatáron túl is építő Palásti eredményesen küzdötte le a román, orosz, bolgár és ukrán krízis következményeit is, és fokozatosan építette vissza nemzetközi cégbirodalmát, amellyel Angliában, Kanadában, Törökországban, Spanyolországban és az Öböl menti országokban is terjeszkedni kívánt. Ezek a kísérletek azonban nem bizonyultak sikeresnek.

A magyar piacon 2010-ben került nehéz helyzetbe a cégcsoport. Palásti és korábbi üzlettársa Galántai János között szakításig fajult a helyzet. Galántai - aki A 100 leggazdagabb regionális listáján szerepel 2,5 milliárd forintos vagyonnal - az igali székhelyű Fornettit kivette a cégcsoportból és saját márkanév alatt új hálózat építésébe fogott. A Pek-Snack árbevétele 2013-ban 3 milliárd, 2014-ben pedig 3,3 milliárd forint volt - adózás előtti eredménye pedig 460 millióra rúgott. Galántai cége 900 magyarországi partner mellett 500 horvátországi üzletet is bekapcsolt a hálózatba.

Fornetti gyár
A Fornetti Magyarországon közvetlenül 800 embernek biztosít megélhetést, külföldi leányvállalatinál pedig tovább 500 főt foglalkoztat. A vállalat tavalyi árbevétele megközelítette a 20 milliárd forintot, miközben közel 32 ezer tonna pékárut értékesített, aminek több mint a fele a nagy áruházláncokon keresztül és a kiskereskedelmi üzletekben jutott el a fogyasztókhoz. A Fornetti sikeresen működtet egy 1000 partnerből álló franchise hálózatot (ez régebben háromszor ekkora volt.)

Az Aryzta AG a világ harmadik legnagyobb fagyasztott pékárut forgalmazó vállalata; négy kontinensen üzemeltet pékségeket több mint 60 márkanév alatt.

A Fornetti új tulajdonosa, a  svájci-ír gyökerű Aryzta AG a világ harmadik legnagyobb fagyasztott pékáru forgalmazója, amely Európán kívül Dél-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon is jelen van. (Érdekes mellékkörülmény hogy a Fornetti szerdai bejelentése sem a cég honlapján, sem a Six Swiss Stock Exchange honlapján nem jelent meg eddig.) A cég legfrissebb negyedéves jelentése szerint 2015 április végével záródó negyedévben a forgalma 973 millió euró volt, amelyből közel fele-fele arányban részesült Európa és Dél-Amerika.

A zürichi központú és folyamatos növekedésben levő Aryzta egyébként a közelmúltban vásárolta meg a francia prémium élelmiszergyártó cég, a Picard 49 százalékos részvénycsomagját 446 millió euróért - ehhez képest a Fornettiért kiadott 60 millió aprópénznek számít.

Sebastian Gooding, a Fornetti új ügyvezető igazgatója a cégfelvásárlás kapcsán elmondta, hogy az új tulajdonos célja régiós piacvezető, és európai szinten is elismert márkává bővíteni a Fornettit - és ehhez  az elkövetkezendő hat hónap során mintegy 1 millió eurót terveznek beruházni. A Fornettinek a magyarországi mellett Romániában és Ukrajnában is jelentős gyártókapacitása van, ez utóbbiból látták el a közelmúltban növekedésnek indult orosz piacot is.

A Fornettit alapító kecskeméti pékmester, Palásti József a szerdai bejelentés szerint a jövőben tanácsadóként és márkanagykövetként segíti a vállalatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Maggdy, 2015.08.08 13:09

A fornettivel az a gond, hogy viszonylag drága. A péksütemény jellegét tekintve nem élvezeti cikk (úgymond), mint pl. egy tortaszelet. Én legalábbis étkezés céljára veszek pékárut, amit gyorsan el lehet fogyasztani a munka közi szünetben és laktató is. Egyébként nagyon gusztusos, az apró formája miatt és mi tagadás nagyon finom is a Fornetti, pedig a nyers tésztát előbb lefagyasztják úgy tudom, lehet pont ezért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Helianthus, 2015.08.06 15:43

Most már csak egy fejlett magyar mezőgazdaság kell, aki szállítja az első rendű alapanyagot a pékdégbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2015.08.06 15:26

Ennyiért még egy rendesebb kinézetű stadiont sem lehet építeni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html