Hatvan millió eurót - több mint 18 milliárd forintot - kasszírozhatott Palásti József. A Fornetti látványpékség-hálózat tulajdonosa a Napi.hu kiadásában megjelenő A 100 leggazdagabb 2015-ös listáján a 44. helyen állt. Vagyonát az év elején 17,3 milliárd forintra becsültük - megközelítőleg tehát ennyit kapott cégéért a svájci-ír hátterű Aryzta AG-től.

A kecskeméti milliárdos pékmester 2002 óta szerepelt a leggazdagabb magyarok listáján. A Fornetti alapítója az első évben 4 milliárdos vagyonnal rendelkezett, a csúcsot 2009-ben érte el 21 milliárddal. A gazdasági válság megtépázta a cég  gazdasági helyzetét, így a Fornetti értéke csökkenésnek indult. A mélypontot 2012-ben érte el, amikor is 12 milliárd forintos vagyont tettünk Palási József neve mellé. A franchise-hálózatot az országhatáron túl is építő Palásti eredményesen küzdötte le a román, orosz, bolgár és ukrán krízis következményeit is, és fokozatosan építette vissza nemzetközi cégbirodalmát, amellyel Angliában, Kanadában, Törökországban, Spanyolországban és az Öböl menti országokban is terjeszkedni kívánt. Ezek a kísérletek azonban nem bizonyultak sikeresnek.

A magyar piacon 2010-ben került nehéz helyzetbe a cégcsoport. Palásti és korábbi üzlettársa Galántai János között szakításig fajult a helyzet. Galántai - aki A 100 leggazdagabb regionális listáján szerepel 2,5 milliárd forintos vagyonnal - az igali székhelyű Fornettit kivette a cégcsoportból és saját márkanév alatt új hálózat építésébe fogott. A Pek-Snack árbevétele 2013-ban 3 milliárd, 2014-ben pedig 3,3 milliárd forint volt - adózás előtti eredménye pedig 460 millióra rúgott. Galántai cége 900 magyarországi partner mellett 500 horvátországi üzletet is bekapcsolt a hálózatba.

Fornetti gyár

A Fornetti új tulajdonosa, a  svájci-ír gyökerű Aryzta AG a világ harmadik legnagyobb fagyasztott pékáru forgalmazója, amely Európán kívül Dél-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon is jelen van. (Érdekes mellékkörülmény hogy a Fornetti szerdai bejelentése sem a cég honlapján, sem a Six Swiss Stock Exchange honlapján nem jelent meg eddig.) A cég legfrissebb negyedéves jelentése szerint 2015 április végével záródó negyedévben a forgalma 973 millió euró volt, amelyből közel fele-fele arányban részesült Európa és Dél-Amerika.

A zürichi központú és folyamatos növekedésben levő Aryzta egyébként a közelmúltban vásárolta meg a francia prémium élelmiszergyártó cég, a Picard 49 százalékos részvénycsomagját 446 millió euróért - ehhez képest a Fornettiért kiadott 60 millió aprópénznek számít.

Sebastian Gooding, a Fornetti új ügyvezető igazgatója a cégfelvásárlás kapcsán elmondta, hogy az új tulajdonos célja régiós piacvezető, és európai szinten is elismert márkává bővíteni a Fornettit - és ehhez  az elkövetkezendő hat hónap során mintegy 1 millió eurót terveznek beruházni. A Fornettinek a magyarországi mellett Romániában és Ukrajnában is jelentős gyártókapacitása van, ez utóbbiból látták el a közelmúltban növekedésnek indult orosz piacot is.

A Fornettit alapító kecskeméti pékmester, Palásti József a szerdai bejelentés szerint a jövőben tanácsadóként és márkanagykövetként segíti a vállalatot.