Milliárdokkal támogat a kormány egy autóipari céget

Az SMR-csoport 2,2 milliárd forint állami támogatást kap. Az autóipari beszállító cég 415 új munkahelyet hoz létre - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2017. augusztus 25. péntek, 12:38
Fotó: Napi.hu

Magyarországi tevékenységének bővítéseként az indiai SMR autóipari vállalat Túrkevén visszapillantótükröket gyártó üzemet és lökhárítókat előállító gyárat épít- A 8 milliárd forint értékű, 415 új munkahelyet létrehozó két darab beruházáshoz a magyar kormány 2,2 milliárd forint támogatást ad - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken. A Napi.hu szerint így egy darab munkahely több mint 5,3 millió forint állami forrásból jönne létre.

A miniszter szerint az effajta támogatások azért érik meg, mert azok minden egyes forintja megtérül a magyar gazdaságban. Az SMR-csoportról elmondta, hogy a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, 33 országban van jelen, 230 gyára van világszerte, több mint 100 ezer munkavállalót foglalkoztat, csoportszintű éves árbevétele 9,1 milliárd dollárt tesz ki. Ezt 2020-ra - a bővüléssel és a beruházásokkal - 20 milliárd dollárra növelnék.

Az SMR-cégcsoport visszapillantó tükör gyártásában világpiacvezető, ebben a szegmensben világpiaci részesedése 25 százalék. Itthon három vállalatuk van, Túrkevén, Kecskeméten és Győr-Moson-Sopron megyei településeken termel. Utóbbi megyében visszapillantókat gyártanak, évente 8 millió garnitúrát állítanak elő.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a tavalyi magyar autóipari termelés értéke rekordot döntött, 7900 milliárd forint termelési értéket állított elő. Szerinte az eddigi idei adatok alapján reális, hogy a magyar autóipari termelés értéke meghaladja a 8000 milliárd forintot ebben az évben. Az indiai kereskedelmi kapcsolatok kapcsán pedig elmondta, hogy az idei első öt hónapban 25 százalékkal bővült a két ország közötti kereskedelmi forgalom.

Nem ez az egyetlen autóipari beszállító, amely Magyarországon hozna létre egy új üzemet. A Magna-Steyr International szlovén sajtóértesülések szerint hazánkba telepítheti új festőüzemét.

HOZZÁSZÓLÁSOK