Milliárdos bírságot szabott ki az MNB

Összesen több mint 1,3 milliárd forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy pénzügyi szolgáltatóra - közölte a jegybank.
MTI, 2016. augusztus 4. csütörtök, 16:08
Fotó: Napi.hu

A közlemény szerint a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-re engedély nélküli pénzügyi és befektetési szolgáltatás miatt 550 millió forint, a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-re és a Business Telecom (BTEL) Nyrt.-re jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt 500 millió és 243 millió forint bírságot szabott ki a jegybank. A Credit-Investement Kft.-t 60 millió forint bírsággal sújtotta a jegybank, mert a cég bejelentés hiányában közvetített pénzügyi szolgáltatást.

Hangsúlyozták, a jogosulatlan szolgáltatók vagy pilótajátékok megtévesztően ígérnek akár rövid távon valószínűtlenül magas hozamokat, nemegyszer tőke- vagy hozamgaranciával.

Az MNB szerint az ügyfeleket nem éri anyagi hátrány követelésük érvényesítésekor a jegybanki intézkedés nyomán. Azon magánszemély ügyfelek - a jogosulatlan tevékenység miatti - követelései, akik nem gazdasági tevékenységük keretében szerződtek az érintett társaságokkal, megelőzik az MNB által kiszabott piacfelügyeleti bírság összegét egy felszámolási eljárás során a kielégítési sorrendben - fejtették ki.

A Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-t a jegybank 450 millió forint bírsággal sújtotta jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás, és 100 millió forinttal engedély nélküli befektetési szolgáltatás miatt. A cég az MNB engedélye nélkül üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő más visszafizetendő pénzeszközt a befektetőktől. (A jegybank felhívta a figyelmet, hogy a társaság nem keverendő össze a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt-vel.)

A Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-nél a jegybank feltárta, hogy a cég felügyeleti engedély hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatást végzett, mivel üzletszerűen betétnek nem minősülő más visszafizetendő pénzeszközt gyűjtött a befektetőktől.

A Business Telecom (BTEL) Nyrt.-t 215 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a jegybank visszafizetendő pénzeszköz gyűjtését célzó, 28 millió forinttal pedig az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtási tevékenysége miatt.

A Credit-Investement Kft.-nél az MNB megállapította, hogy a társaság felügyeleti bejelentés hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatást közvetített, mivel üzletszerűen függő ügynökként közvetített pénzügyi szolgáltatást a BTEL Nyrt. ügyfelei számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

roberta, 2016.08.05 09:17

Na evvel is csak a "behajthatatlan" bírság növekszik - nem is értem mi a fenének jelentik ill. bírságolnak olyan céget ami már "megszűnt" vagy netán felszámolás alá került. De! a bírság arra viszont jó, hogy az esetleges maradékból kizárják a kisembereket (befektetőket) - mert ugyebár az állam mindent visz na meg a bankok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pmksz, 2016.08.04 17:45

Akkor most menjünk tüntetni, hogy a kormány fizesse ki az elmaradt hasznunkat, mert mi olyan okosak voltunk, hogy elhittük a 20 %-os hasznot a mai banki kamatok mellett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html