BUX
38483

Milliárdos csőd és ingatlaneladás az Ulpius-Háznál

A csődvédelembe menekült Ulpius-Ház alapító-ügyvezetője a csődeljárás előtt nem sokkal még eladta a tulajdonában lévő lakását, ahová a kiadó székhelyét is bejegyezték. A főként szórakoztató könyveket megjelentető kiadó és forgalmazó gyorsan terjeszkedett, ez okozhatta a fizetésképtelenségét is.

Napi.hu, 2015. március 18. szerda, 18:11

Információink szerint az Ulpius-Ház Kft. egymilliárd forintra rúgó adóssága miatt menekült csődvédelembe; ezen belül több száz millió forintos hiteltartozása van a cégnek, s hatszáz milliót meghaladó a szerzői, szállítói és bérleti díjakból felhalmozott tartozása. Piaci információk szerint a kiadó több szerzőjével is halasztott kifizetésben állapodott meg, így például az egyik sikerszerzője, Frei Tamás felé is több tíz milliós tartozása van - Freit azonban nem sikerült lapunknak elérnie, így információnkat nem erősítette meg.

A cég utolsó online elérhető mérlege 2013-as, akkor az év végén tartozásai 956 millió forintot tettek ki, ebből a legnagyobb rész (619 millió forint) volt a szállítói - áruszállításból, szolgáltatásból - fennálló tartozása. Rövid lejáratú hiteltartozása akkor 45 millió forintra rúgott, míg egyéb rövid lejáratú kötelezettsége 245 millió forintot tett ki - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A Napi.hu információi szerint 2014-ben tovább nőtt a kiadó hiteltartozása, az ügyben hitelezője a K&H Bank Zrt.

Elindult a csődeljárás
A Fővárosi Törvényszék elfogadta az Ulpius-Ház Kft. csődeljárási kérelmét, így a céget március 18-tól ideiglenes fizetési haladék illeti meg a vele szembeni követelések teljesítésében. A csődeljárás kezdeményezésével automatikusan fizetési moratórium jár az adós cégeknek, ezt követően a bíróság 5 napon belül dönt, ha nem talál kizáró okot (például nincs folyamatban a társasággal szemben más fizetésképtelenségi eljárás) a csődeljárás megindításáról. Ez 120 napos csődvédelmet jelent, ez idő alatt kell reorganizációs tervet készíteni, és megállapodni a hitelezőkkel az adósság rendezéséről, átütemezéséről, illetve elengedéséről. A csődeljárás célja ugyanis a társaság fizetőképességének helyreállítása, a cég megmentése. (A fizetési haladék legfeljebb 365 napig hosszabbítható meg.) Amennyiben nem jön létre egyezség a hitelezőkkel, elindul a kft. felszámolási eljárása, ami már jogutód nélküli megszüntetést jelenti.

Ingatlant adott el a volt ügyvezető

A földhivatal adataiból kiderül, hogy a kiadót márciusig vezető, alapító és korábban többségi tulajdonos Kepets András a közelmúltban eladta azt a tulajdonában lévő XIII. kerület, Thurzó utcai ingatlant, ahova az Ulpius-Ház székhelye volt bejegyezve.

A lakást egy magánszemély (aki a Napi.hu-nak azt mondta, hogy az ügylet már bő egy hónapja megtörtént) vásárolta meg, a tulajdonjog iránti kérelmét a földhivatal március 9-én jegyezte be. A bíróság pedig március 10-én törölte ezt a címet, mint a kiadó székhelye, azt a cég egyik telephelyére, a Szent István körút 18. szám alá helyezték át. A Cégközlönyből az is kiderül, hogy egyúttal törölték a telephelyek közül a III. kerület, Kolosy téri és a II. kerület, Margit körúti üzletet. A Ulpius-Háznak 2013-ban 14 üzlete (ebből tíz budapesti) működött.

Időnyerés és kiegyezés?

A könyvkiadással és -kiskereskedelemmel foglalkozó Ulpius-Ház tartozásáról, fizetési problémáiról és a reorganizációs tervekről érdeklődtünk a társaság frissen kinevezett ügyvezetőjétől, Viczián Andrástól - ő azonban a hitelezői tárgyalások előtt nem kívánt lapunknak nyilatkozni. (Információnk szerint Viczián András pénzügyi szakembert már az Ulpius-Házat részben finanszírozó pénzügyi csoport jelölte új ügyvezetőnek). Az Ulpius-Ház korábbi ügyvezetőjét, Kepets Andrást is kerestünk, de nem értük el telefonon.

A kiadó kommunikációs vezetője, Galambos Ádám annyit közölt, hogy várhatóan a raktárkészlet és az üzletekbe kiszállított könyvek értékesítésével úrrá tudnak lenni a fizetési nehézségeken. A cég tartozásainak nagyságáról azonban nem tudott felvilágosítást adni. Véleménye szerint a csődeljárás elsődleges célja az időnyerés, hogy meg tudják menteni a kiadót.

Ulpius-Ház-adatok (millió Ft)20122013Nettó árbevétel1 399,91 519,0Egyéb bevételek383,2396,3Anyagjellegű ráfordítások1 134,71 033,5Személyi jellegű ráfordítások228,2256,9Üzemi eredmény130,2143,6Adózás előtti eredmény109,5120,5Adózott eredmény100,1109,6Jóváhagyott osztalék50,050,0Mérleg sz. eredmény50,159,6Készletek604,2597,2Követelések425,6607,7Kötelezettségek1 013,6956,7
Forrás: Céginfo.hu

Csak a mérlegadatokat nézve az Ulpius-Ház 2013 végéig jól működött, az elmúlt öt évben egymilliárd forinton felüli nettó árbevételt ért el, és nyereségesen zárta az éveket. Adózott eredménye 2012-ban 100 millió, 2013-ban 109 millió forint volt, mindkét évben 50-50 millió forint osztalékot fizetett ki tulajdonosainak. A cégnek két leányvállalata működött szerény bevétellel: a Háttér Kiadó Kft. 29 milliós, a Képregény Nagyker Kft. 11 milliós bevételt ért el 2013-ban.

A kezdetben kiadóként működő cég az elmúlt években sorra nyitotta üzleteit. Galambos Ádám korábban az MTI-nek azt mondta, hogy véleménye szerint a gyors ütemű terjeszkedés, valamint a könyvpiacot sújtó válság együttesen sodorhatták a kiadót a mostani nehéz helyzetbe. Az üzletek nyitásával a cég dolgozóinak száma is nőtt, 2013-ban 58 fő volt az átlagos állományi létszáma, jelenleg pedig a Céginfo.hu adatai szerint 86 főt foglalkoztat.

Nagy példányszám, nagy kockázat
Alapvetően hibás üzletpolitikai és szakmai döntések vezethettek a kiadó megrendüléséhez - mondta Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) igazgatója az MTI-nek. A szakembert meglepte az Ulpius-Ház csődeljárás iránti kérelme, hiszen olyan sikereket adott ki, mint A szürke ötven árnyalata-sorozat; ugyanakkor utaltak jelek a problémákra: a cég például nem jelentkezett a könyvszakma legnagyobb rendezvényére, a budapesti nemzetközi könyvfesztiválra sem.Az igazgató szerint a kiadó főként a könnyű, szórakoztató műfajokra fordította energiáit, "pénzt akartak keresni". "Csak a kívülálló gondolják, hogy ez egy könnyű terep. Épp ellenkezőleg: itt van a legnagyobb verseny" - fogalmazott Zentai, hozzátéve, hogy a nagy példányszámokban és nagy haszonnal eladható könyvek kiadási jogai rendkívüli magasak, hiszen óriási licit folyik értük. Az igazgató rámutatott: a nagy befektetés mellett a kockázat is jelentős, hiszen nem minden kötetből lesz "aranytojást tojó tyúk". Az óriási példányszámok és az ebből keletkező remittenda, valamint a jelentős marketingköltségek egyaránt csökkenthették az Ulpius mozgásterét, amely így egyre nagyobb akciókat hirdetett az eladhatatlannak bizonyult, raktáron maradt kötetekből.