Milliárdos fejlesztésekkel bővülnek az állatkertek

Országszerte több száz millió forintos beruházásokkal bővülnek az állatkertek, a parkok üzemeltetése ugyanakkor nem nyereséges az önkormányzatok számára - írja a Világgazdaság.
NAPI, 2010. június 25. péntek, 08:10
Fotó:

Hatalmas összegeket költenek fejlesztésre a nagy magyarországi állatkertek. A parkok üzemeltetése ugyan nem nyereséges vállalkozás az önkormányzatok számára, de a szakmabeliek szerint nem is ez a céljuk az intézményeknek - olvasható a Világgazdaság mai számában. A Fővárosi Állat- és Növénykertben jelenleg is folyik a Nagy-tó és a Sziklakert felújítása, a beruházás összköltsége 314 millió forint, ebből 283 millió származik uniós forrásból. Egy másik, bruttó 412 millió forintos projekt keretében újra felépítik a Kós Károly és Zrumecky Dezső tervezte régi Zsiráfházat és Bölényházat, amelyek a második világháborúban semmisültek meg - mondta a lapnak Hanga Zoltán szóvivő. Az elmúlt két-három évben körülbelül 3,5 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a parkban, ennek legnagyobb részét az állatkert rekonstrukciójának 2,7 milliárdos költségvetésű második üteme tette ki, ami címzett támogatásból, fővárosi beruházásként valósult meg - írja a lap. A válság ellenére jó évet zárt tavaly, az előző évekhez hasonlóan körülbelül egymillió látogatója volt, ennek 10-15 százaléka külföldi. Az állatkert éves működési költsége nagyjából 2,5 milliárd forint, kétharmada a saját árbevételből, a maradék egyharmad pedig a tulajdonos fővárosi önkormányzat működési célú támogatásából származik.

Nagy fejlesztések történtek a Nyíregyházi Állatparkban is, itt május elején befejeződött 1,6 milliárd forintos beruházás keretén belül többek között egy 16 méter magas, Zöld Piramis névre hallgató esőerdőházat, valamint egy Óceanáriumot is felépítettek. A beruházási összegből 800 millió forintot uniós támogatás, 800 milliós önerőt pedig a város biztosított. A veszprémi állatkertben 216 millió forint összegű uniós támogatással félmilliárdos projekt valósul meg, ennek legnagyobb eleme a tavaly átadott Csimpánzvilág volt, amelynek költsége 250 millió forintot tett ki. A lap szerint még az idén átadják a projekt következő elemét, a 180 millió forintból megvalósuló, zsiráfok, orrszarvúak és antilopok tartására s bemutatására alkalmas Afrika-házat.

HOZZÁSZÓLÁSOK