A vita tárgya egy 16 évvel ezelőtti ügylet volt, amiben a Holcim Hungária jogelődje szeretett volna megszerezni egy majd egymilliárd forint értékű cementművi ingatlanvagyont, amire elővásárlási jogot formált. A hejőcsabai cementművek privatizációjakor ugyanis a cementgyártás összes berendezését apportként kapta, majd később egyes ingatlanok tulajdonjogát is megszerezte.

Tavaly az Ítélőtábla elutasította az elővásárlási jogra vonatkozó igényt, ám a Holcim felülvizsgálatot kért. A Legfelsőbb Bíróság most helyben hagyta az ítélőtábla döntését, ugyanis a Holcim Hungária elkésett az elővásárlási jog érvényesítéssével.

A mostani bírósági döntés lényegében azt jelenti, hogy a hejőcsabai gyári ingatlanok egy része a Magyar Cement Kft. tulajdonát képezi. A Holcim kiadott közleményében csalódását fejezte ki a bírósági ítélet miatt, de elfogadja a döntést és tárgyalásokat kezdeményez a Magyar Cementtel a szóban forgó telekrész, illetve ingatlanok használatának ésszerű megoldásáról, illetve azok megvásárlásáról.

A Holcim Hungária és a Magyar Cement között továbbra is jogvita áll fenn.

Ebből az egyik a kilencvenes évek elejére vezet vissza. A Kálmán Konzorciumhoz tartozó hat cég együttesen e-hitel felvételével, illetve kisebbségben Holcim hátérrel vásárolta meg annak idején a hejőcsabai cementgyárat, majd a hitelek fedezetéül az Agrobankban letétbe helyezte a gyár papírjait. Az 1,5 milliárdos ügyletet a felügyeleti vizsgálatok után a bank kozkázatosnak nyilvánította és a hat cégtől további biztosítékot kért. Ám a Kálmán Konzorcium és a Holcim között megromlott a kapcsolat, így a biztosíték ügyében nem sikerült dűlőre jutni, közben viszont a bank igyekezett kihátrálni a 1,5 milliárdos ügyletből és a Kálmán Konzorcium hat cége a Magyar Cement Kft.-ben egyesült.

Az Agrobank a Magyar Cement Kft. kölcsönszerződését, hogy hátat fordítson az ügyletnek, a Holcimre engedményezte, majd ezzel együtt a hejőcsabai cement részvényeket is átadta. Ezt követően a Holcim lényegében azonnal felmondta a Magyar Cement kölcsönszerződését, majd házon belül megkezdte a részvények értékesítését és a befolyó pénzből csökkentette a Magyar Cement adósságát. A Magyar Cement a kölcsönszerződés felmondását, mint a tranzakció origóját vitatja.