Milliárdos károkozás miatt tett feljelentést a Kehi

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata szerint több mint kétmilliárd forintos vagyoni kárt okoztak a MÁV-nak azok a rossz ingatlanhasznosítási döntések, amelyeket a vasúttársaság kormányváltás előtti vezetői hoztak - írta a Magyar Nemzet.
NAPI, 2013. január 23. szerda, 09:21
Fotó: Napi.hu

A vizsgálat szerint bűncselekmény gyanúját vetik fel a MÁV előző kormányok idején végrehajtott ingatlanügyletei, emiatt a Kehi a napokban a Legfőbb Ügyészségen tett büntetőfeljelentést ismeretlen elkövető ellen hűtlen kezelés gyanújával.

Az állami vasúttársaság 2004 áprilisában fogadott el egy ingatlanhasznosítási koncepciót, amely egy új székház létesítését és a felszabaduló épületek eladását irányozta elő. Ez alapján 2004 decemberében az Andrássy út 66. szám alatti ingatlant 1,1 milliárd forintért, a Teréz körút 62. alattit pedig 2,1 milliárdért eladták. Szabálytalan volt, hogy az adásvételi szerződéseket egy főigazgató és egy főosztályvezető írta alá, ez ugyanis a vezérigazgató jogosultsága lett volna. Emellett a nyertes vevő a pályázati feltételeknek sem tett eleget, a MÁV mégis lemondott 110 millió forintnyi biztosítékról, amit jogosan követelhetett volna - írta a Magyar Nemzet.

Az eladott épületeket a MÁV rögtön vissza is bérelte az új tulajdonosoktól: 2004-től 2008-ig (azaz a Könyves Kálmán körúti, szintén bérelt irodaházba költözésig) összesen 713 millió forintot fizetett ki emiatt a vasúttársaság. A Kehi szerint ez a többletköltség elkerülhető lett volna, ha az éppen aktuális vezérigazgatók a 2004-ben elfogadott koncepció szerint időben döntöttek volna az új székház létesítéséről - ezt azonban évekig halogatták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bogyu, 2013.01.24 12:27

@Blama: Dehogy bolondultak meg, csak ügyeket szeretnének kreálni.
Közben fosnak, mert: " a Kehi a napokban a Legfőbb Ügyészségen tett büntetőfeljelentést ismeretlen elkövető ellen hűtlen kezelés gyanújával" - azaz vagy nem volt aláírva a szerződés :-)), vagy messze nem biztosak a hűtlen kezelésben, ezért nem mernek konkrét személyekre vonatkozó feljelentést tenni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.01.24 12:15

A MÁV-nál nem írhatott alá egy ilyen szerződést két munkavállaló, ha a cég okiratai szerint joguk volt rá?

A KEHI jogászai megbolondultak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html