A vizsgálat szerint bűncselekmény gyanúját vetik fel a MÁV előző kormányok idején végrehajtott ingatlanügyletei, emiatt a Kehi a napokban a Legfőbb Ügyészségen tett büntetőfeljelentést ismeretlen elkövető ellen hűtlen kezelés gyanújával.

Az állami vasúttársaság 2004 áprilisában fogadott el egy ingatlanhasznosítási koncepciót, amely egy új székház létesítését és a felszabaduló épületek eladását irányozta elő. Ez alapján 2004 decemberében az Andrássy út 66. szám alatti ingatlant 1,1 milliárd forintért, a Teréz körút 62. alattit pedig 2,1 milliárdért eladták. Szabálytalan volt, hogy az adásvételi szerződéseket egy főigazgató és egy főosztályvezető írta alá, ez ugyanis a vezérigazgató jogosultsága lett volna. Emellett a nyertes vevő a pályázati feltételeknek sem tett eleget, a MÁV mégis lemondott 110 millió forintnyi biztosítékról, amit jogosan követelhetett volna - írta a Magyar Nemzet.

Az eladott épületeket a MÁV rögtön vissza is bérelte az új tulajdonosoktól: 2004-től 2008-ig (azaz a Könyves Kálmán körúti, szintén bérelt irodaházba költözésig) összesen 713 millió forintot fizetett ki emiatt a vasúttársaság. A Kehi szerint ez a többletköltség elkerülhető lett volna, ha az éppen aktuális vezérigazgatók a 2004-ben elfogadott koncepció szerint időben döntöttek volna az új székház létesítéséről - ezt azonban évekig halogatták.