Milliárdos mértékű pénzmosás Magyarországon - íme, a részletek

Tavaly majdnem kilencezer, pénzmosás gyanújára utaló bejelentést tettek a hazai bankok és más szolgáltatók az adóhivatal keretei közt működő pénzmosás elleni irodánál. A kérdéses esetekben mil­liárdok továbbutalását akadályozták meg - írta a Magyar Idők.
Domokos László, 2017. április 27. csütörtök, 08:31
Fotó: Pixabay

Tavaly mintegy 8800, pénzmosással vagy terrorizmus finanszírozásával kapcsolatos jelzés futott be a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) köteléké­ben működő pénzmosás elleni információs irodához - derül ki az iroda beszámolójából.

Legtöbbször a hitelvilág szereplői - a bankok, a takarékszövetkezetek, a befektetési és más pénzügyi szolgáltatók - adtak információt a hatóságnak. Volt olyan bank, amelyik egymaga 2500 alkalommal kereste meg a NAV különleges irodáját. De pénzváltók, könyvelők, ügyvédek, közjegyzők és postai szolgáltatók is küldtek információkat - írta a lap.

Az adatokat az iroda számos esetben továbbította a bűnüldözés szervezeteinek. A pénzmosás elleni egység majdnem ötszáz üggyel kapcsolatban a költségvetési csalásokat és más visszaéléseket vizsgáló NAV-os pénzügyi nyomozókat kereste meg. Emellett több mint négyszáz alkalommal a rendőrséghez fordultak, és százas nagyságrendben küldtek infókat a Terrorelhárítási Központnak, valamint a Nemzetbiztonsági Szolgálatnak is.

Pénzmosási gyanú miatt havonta átlagosan húsz ügyleti megbízást függesztettek fel tavaly. A különféle büntetőeljárások elindítása miatt meglehetősen nagy összeget helyezett biztonságba a hatóság: 1,1 milliárd forint mellett 3,2 millió eurót, valamint közel egymillió dollárt és ötvenezer angol fontot vontak el az érintettektől. Mindent összevetve tavaly körülbelül 2,4 milliárd forint akadt fenn a bűnüldözés hálóján.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.04.27 09:00

Annak idején a devizahitelek végtörlesztésekor nem kérdezték, kinek miből volt rá pénze. Az egy össznépi, államilag támogatott, több száz milliárdos pénzmosás volt.

Mi ehhez képest a 2,4 milliárd? Semmi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html