Milliárdos nyereség a Takarékbanknál

A Takarékbank a tervezettnél magasabb, de az egy évvel korábbinál - 3,25 milliárd - alacsonyabb, 3,03 milliárd forintos adózott eredményt ért el 2016-ban - adta hírül a pénzintézet.
Papp Zsolt, 2017. április 26. szerda, 14:30
Fotó: Napi.hu

A tájékoztatás szerint a Takarékbank a csökkenő kamatkörnyezet ellenére növelni tudta kamateredményét, valamint jutalékeredményét 33 százalékkal javította, kihasználva azt, hogy a szövetkezeti hitelintézeti integráció ügyfelei jelentősen gyarapították az értékpapír-befektetéseiket. Emellett a csaknem 23 százalékos létszámbővülés ellenére a működési költségek csak mérsékelten emelkedtek.

A 2016-os beszámoló szerint a Takarékbank mérlegfőösszege 640 milliárd forint lett - a tavalyi beszámolóban szereplő 776,4 milliárddal szemben- , saját tőkéje pedig 18,465 milliárdról 21,5 milliárd forintra növekedett. A bank 15,17 százalékos sajáttőke-arányos nyeresége mintegy 2,5 százalékponttal meghaladta a hazai hitelintézeti átlagot. A Takarékbank az előző évhez hasonlóan idén is mintegy 2,2 milliárd forint osztalékot fizet az eredménytartalékból, az egy részvényre jutó osztalék összege 1292 forint, a részvény névértékének 65 százaléka.

A Takarék Csoport központi bankjaként a Takarékbank 2016-ban számos új központi terméket indított el, mind a lakossági, mind a mikro-, közép- és kisvállalati szegmensben, utóbbin belül kiemelten az agrárvállalkozások körében. Mindez jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a takarékszövetkezeti szektor növelni tudta piaci részesedését ezekben a szegmensekben. A sikeres csoportszintű vállalatirányításnak köszönhetően összességében a Takarék Csoport is növelni tudta részesedését 2016-ban a lakossági és a vállalati hiteleknél: a lakossági hitelszegmensben 7,9 százalékról 8,2 százalékra, a vállalatiban pedig 7 százalékról 7,5 százalékra.

A Takarékbank közleményében jelezte, hogy a takarékszövetkezeti szektor stratégiai irányvonalának megfelelően a jövőben tovább erősíti központi banki szerepét, hogy az integráción belül a leghatékonyabb munkamegosztás alakuljon ki közte és a Takarék Csoport két másik nagybanki szereplője, az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. között. A csoport a hazai pénzügyi rendszer meghatározó tagjává kíván válni a legtöbb pénzpiaci szegmensben.

HOZZÁSZÓLÁSOK