A Paksi Atomerőmű Zrt. (PA) 2014-ig évente 500 millió, összesen 2 milliárd forintot bocsát a saját maga által alapított Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány rendelkezésére - közölte a társaság. Az alapítvány kuratóriuma június 30-án tartotta alakuló ülését, fő célja pedig a munkahelyteremtés, a térségfejlesztés, valamint az életminőség emelése. Tevékenysége a paksi és kalocsai kistérséget, valamint a szekszárdi kistérség északi részét érintik. Az alapítvány célja a kedvezményezett területeken megvalósuló térségfejlesztés, az életminőség emelése, illetve a munkahelyteremtés az érintett, összesen 41 településen - közölte a társaság.

A támogatások kedvezményezettjei lehetnek az érintett települések önkormányzatai, azok társulásai, a közigazgatási területükön működő helyi (községi, városi, megyei) önkormányzati intézmények, illetve képviseletükben azok fenntartói, továbbá a főtevékenységük szerint az építő-, a gép- és a villamosipari, illetve a kommunális területen dolgozó gazdálkodó szervezetek. Az alapítvány fő célja, hogy az új Széchenyi Terv idén évben megnyíló pályázataival összhangban segítse a részvételt az EU-s forrásokból, magyar társfinanszírozás mellett támogatott pályázatokon (például a szükséges önrész meghatározott részének biztosításával).

A vállalkozások elsősorban a munkahelyteremtést előtérbe helyező fejlesztésekre és versenyképességük növelésére nyújthatnak be támogatási kérelmet, augusztus 31-ig.