BUX
39684

Milliárdos teher - szégyenlistára került a patinás magyar cégcsoport

Az Alexandra áruházlánc kiskereskedelmi és nagykereskedelmi cége is felkerült a NAV nagyadós listájára, így jelenleg hat Matyi Dezsőhöz köthető vállalkoznak van egyenként 100 millió forintnál nagyobb adótartozása az adóhatóság nyilvántartása szerint. A cégcsoport még működő könyvkiadói ellen is indult adóvégrehajtás.

Domokos Erika, 2017. november 2. csütörtök, 07:08

A tavasszal bedőlt Alexandra könyvkereskedői hálózat két központi cége, a boltokat könyvvel ellátó Könyvbazár Kft. és az üzleteket működtető Rainbow Üzletlánc Kft. is felkerült a Nemzeti Adó- ás Vámhivatal (NAV) friss, szeptember 30-ai állapotot tükröző adóslistájára, amelyen a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 100 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező, nem magánszemély adózók szerepelnek.

Az Alexandra tulajdonosaihoz köthető vállalkozások közül a NAV nagyadósként tartja nyilván a Könyvbazár és a Rainbow mellett a cégcsoport korábbi központi cégét, a felszámolás alatt álló Pécsi Direkt Kft.-t, a társaságoknak egykor számviteli és könyvvizsgálói szolgáltatást végző Alexandra Consulting Kft.-t, az ingatlanüzemeltetéssel és -eladással foglalkozó D+T Vagyonhasznosító Kft.-t, valamint a szőlőbor termelő Matias-Borászat Kft.-t.

A Rainbow-nak 2015-ös az utolsó elérhető mérlege, ebből kiderül, hogy az évben 3,2 milliárd forint másokkal szembeni követelést és 3,5 milliárdos saját kötelezettségállományt tartottak nyilván. A Könyvbazár 2016-os beszámolója "érdekes" tételeket is tartalmaz: az eszközeinek értéke 9,27 milliárd forint volt, amelyből 9,02 milliárd forint volt a követeléseinek értéke. Míg a cég kötelezettségei 7,9 milliárd forintot tettek ki. A nagykereskedő Könyvbazár legfőbb kiskereskedelmi partnere a Rainbow volt, vele szemben állt fenn követeléseinek hozzávetőleg fele.

Elindult a Rainbow felszámolása
Fizetésképtelenség miatt a bíróság 2017. október 31-én elrendelte a Rainbow Üzletlánc Kft. felszámolását, így a hitelezőknek 40 nap áll a rendelkezésükre, hogy a céggel szembeni követeléseket bejelentsék a kijelölt felszámoló Cél-Org Kft.-nél - derül ki a Cégközlönyből. A Rainbow-ról bővebben lenti keretes írásunkban olvashat.

Nehéz helyzetben a könyvkiadók is

Az Alexandra-cégcsoport még működő (végelszámolási vagy felszámolási eljárás alatt jelenleg nem álló) vállalkozásainak többsége könyvkiadással foglalkozik. Egy kisebb cég kivételével mindegyik kiadó ellen indult adóhatósági végrehajtás, amelyek a NAV adatbázisa szerint - 2017. október 29-én - hatályban vannak. A cégadatok szerint a kiadók magas kötelezettségállományt görgetnek.

A tankönyv-kereskedelemmel foglalkozó Nebuló Könyvház Kft. ellen is indult adóvégrehajtás a közelmúltban, e cég 2013 és 2015 között veszteségesen működött, a kötelezettségállománya 2015-ben 903 millió forint volt - az utolsó elérhető éves beszámolója szerint.

NAV-végrehajtás alatt lévő alexandrás könyvkiadókCégÖsszes kötelezettség* (2016)Alexandra Könyvesház Könyvkiadó Kft.1,1 milliárd FtEurópa Könyvkiadó Kft.1,2 milliárd FtCartaphilus Kft.345 millió FtKönyvescéh Kft. (adószám felfüggesztve)292 millió FtM - Érték Kft.630 millió Ft (2015)Noran Könyvesház Kft.42 millió FtPanemex Kft.31 millió FtPioneer Books Kft.27 millió FtGeographia Kiadó Kft. (adószám törölve)189 millió Ft (2015)Officina '96 Kiadó Kft.65 millió Ft
Forrás: Céginfo.hu, E-beszámoló, *a leadott éves beszámolóban feltüntetett kötelezettségállomány

Ez már a végjáték?

Már három éve adóslistán van az Alexandra hálózatot korábban működtető és Matyi Dezső vezette vállalkozás, a Pécsi Direkt Kft. is, amely 2015 óta felszámolási eljárás alatt áll. A felszámolására kijelölt Kvantál Kft. február elején jelentette be, hogy a megállapítása szerint a Pécsi Direkt felszámolása előtt az Alexandra vagyonát "átjátszották" új vállalkozásokba (így a Könyvbazárba, a Rainbowba és a Matias-Borászatba is). Az ügyben csődbűncselekmény, sikkasztás, csalás, költségvetési csalás, hűtlen kezelés és tartozás fedezetének elvonása gyanúja miatt indított nyomozást a NAV. A Pécsi Direkttel szemben több mint száz hitelező - köztük az adóhatóság, könyvkiadók, önkormányzatok és bankok - több mint 9 milliárd forintot követel.

A Rainbow és a Könyvbazár tevékenységével kapcsolatban új nyomozás is indult idén, egyebek mellett csalás és sikkasztás gyanújával.

Mi történt?
Matyi Dezső 2013-ban még szerepelt a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványában, 10,9 milliárd forintosra becsült vagyonával az 55. helyen állt. Az általa felépített vállalatbirodalom túl nagyra nőtt, már nem csak könyvkereskedéssel és -kiadással foglalkozott, egyebek mellett Matyi beszállt a pécsi fociba és borászkodott is. A cégcsoport hitelei és tartozásai kezelhetetlenné váltak. A válságmenedzselésben részt vevő személyek és a Rainbow Üzletlánc Kft.-be tavaly szeptemberben beszállt tulajdonostárs (Wolf-CRS Kft.) viszonya megromlott Matyi Dezsőékkel, a kiskereskedő Rainbow és a nagykereskedő Könyvbazár (amely közvetve Matyi családtagjainak érdekeltsége) közt elszámolási vita alakult ki: az egymással szembeni követelés, illetve viszontkövetelés összege 3 és 4 milliárd forint közötti összegre rúgtak. A Könyvbazárnak ilyen nagyságrendű tartozása maradt fenn a könyvkiadók felé. A könyvesboltokat működtető Rainbow tavasszal befejezte a tevékenységét, az áruházak többsége azóta új üzemeltetőkhöz került.

Száz hektáros szőlőültetvény

A Könyvbazár többségi tulajdonosánál, a Matias-Borászat Kft.-nél 2016 októbere óta tart nyilván a NAV 100 millió forintnál nagyobb adótartozást. A szőlőbor termeléssel foglalkozó társaság idén bezárt. (A pincészet egykor több mint száz hektár szőlőterülettel rendelkezett Villány, Pécs, Szekszárd, Badacsony és Tokaj borvidékein.) A cégadatokból kiderül, hogy az elmúlt években veszteségesen tevékenykedtek, 2016-ban azonban a 74 milliós értékesítési bevétel mellett 1,08 milliárdos egyéb bevételt is elkönyveltek, így az évet 164 milliós pluszban zárták. A cég kötelezettségállománya az év végén 923 millió forintot tett ki.

A Matyi Dezső többségi tulajdonában lévő D+T Vagyonhasznosító Kft. 2014 októbere óta szerepel a NAV nagyadós listáján. Ez a cég volt a tulajdonosa a Károly körúti Alexandra könyváruháznak otthont adó és a Matyihoz köthető cégek többségének székhelyként szolgáló ingatlannak is, amelynek a közelmúltban új gazdája lett. (Az ingatlan engedményezéséről itt olvashat bővebben.) A D+T ellen többször kezdeményezett végrehajtást a NAV és a hitelező OTP Bank, a cég utolsó elérhető, 2015-ös mérlege szerint négymilliárd forintos tartozást halmozott fel.

A számviteli és könyvvizsgálói szolgáltatást végző Alexandra Consulting Kft. jelenleg felszámolás alatt áll, a neve 2016 júliusa óta olvasható a NAV adóslistáján. A cég 2016 áprilisi tevékenységet záró mérlege szerint a kötelezettségállománya 255 millió forint volt.