Milliárdos varázslat, milliárdos csalás?

A takarékszövetkezeteket (is) megkárosító Foltvarázs Kft. tevékenységének ügyében több milliárd forintos csalás miatt már a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNYI) nyomoz.
Szakonyi Péter, 2007. október 15. hétfő, 07:57
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

A cég több száz ügyletét tartalmazó akta a közelmúltban került át a Csongrád megyei rendőrségtől az országos nyomozó szervezethez - de részleteket a nyomozás jelenlegi szakaszában egyik szervezet sem említ. Bár a botrány már tavaly nyáron kipattant, a Foltvarázs felszámolása csak most kezdődött el, s mivel a cégnek nincs vagyona, a takarékszövetkezetek és a társasággal állítólag szintén üzleti kapcsolatban álló energiaszolgáltatók, valamint a nyugdíj- és egészségpénztárak valószínűleg hiába várnak pénzükre.

A Foltvarázs-ügy is jelzi, hogyan keveredtek kockázatos hitelezésbe - ami több milliárd forint veszteséget okozott - a takarékszövetkezetek. Már csaknem harminc szövetkezetnek okozott összesen tízmilliárd forint körüli veszteséget a kockázatos hitelezés és faktorálás. A Dunarent Kft. és a Foltvarázs Kft. együttesen hatmilliárd forint körüli veszteséget okoztak a takarékszövetkezeteknek azzal, hogy különféle lízing- és faktorügyletekbe vonták be az ezekben járatlan kis takarékokat.

Lapunk értesülései szerint a milliárdos bukások forgatókönyve viszonylag egyszerű volt. A két kft. termelőberendezéseket vásárolt és adott lízingbe különböző cégeknek; ehhez a gép áránál jóval nagyobb hitelt vett fel a takarékoktól. A lízingbe vevő a lízingdíjat - engedményezéssel - közvetlenül a takarékszövetkezetnek fizette, ezért a szövetkezet biztonságban érezhette magát.

A közvetítő cégek viszont a lízingszerződés aláírásakor jelentős, esetenként a gép árának többszörösét is kitevő profithoz jutottak, mert a takarékszövetkezeteket nem érdekelte, hogy a gép árcéduláján valójában milyen összeg szerepelt. A nem túl bonyolult ügyleteket országszerte végezték, és a szövetkezetek sokszor anélkül is finanszírozták a lízinget, hogy megbizonyosodtak volna arról, a gépbérleti szerződés mögött egyáltalán van-e fedezet - vagyis előfordult az is, hogy csupán papíron létezett a beszerzett berendezés.

A még kezdeti stádiumban lévő nyomozás miatt megkerestük a Foltvarázs tulajdonosát és ügyvédjét. Körmendi László, aki feleségével együtt tulajdonolta a céget, nem kívánt kérdéseinkre válaszolni, és hallgatásba burkolóznak az érintett takarékok is.

HOZZÁSZÓLÁSOK