Milliók igényelhetők exportfejlesztésre

Az Eximbank exportélénkítési hitelprogramajának (ehp) célja elsősorban az exportáló kis- és középvállalkozói (kkv) szektor versenyképességének erősítése, az exportcélú beruházások ösztönzése, valamint a kkv-k hazai beszállítói tevékenységének támogatása - mondta Nátrán Roland, az Eximbank vezérigazgatója kedden Budapesten a Privátbankár.hu szakmai konferenciáján.
MTI-Eco, 2014. május 27. kedd, 17:44
Fotó: Reuters

A vezérigazgató kifejtette: a keret folyamatosan bővül, jelenleg 1 milliárd euró. Kamatozása rendkívül kedvező, a refinanszírozási kamat 0,1 százalék, a hitelintézetek erre maximum 4 százalékos kamatmarzsot tehetnek, tavaly átlagosan 2,05 százalék volt az átlagos kamatrés, így ehhez a hitelhez 2,15 százalékos kamat mellett juthattak hozzá az exportáló cégek - magyarázta a vezérigazgató.

Kiemelte: a hitelt az exporthoz kapcsolódó forgóeszköz-finanszírozáshoz és beszállítói tevékenység erősítéséhez is igénybe vehetik a mikro, kis- és közepes cégek, emellett egyedi konstrukciókkal nagyvállalatok is. A hitelt elsősorban euróban veszik igénybe, de dollárban vagy forintban is nyújtható, és már feldolgozott mezőgazdasági termékek finanszírozására is igényelhető - magyarázta a vezérigazgató.

Nátrán Roland rámutatott: a beruházástól, a befektetéstől a beszerzésen, a termelésen és a kiszállításon át az árbevétel-realizálásig felvehetőek az ehp kölcsönei.

Az idén indítják a faktoring refinanszírozási hitelkeretet, és a közelmúltban jelentették be a kedvezményes kamatozású mikrohitel-számla és a hozzá kapcsolódó kártya beindítását is.

Az exporthitel minimum 10 ezer eurótól maximum 200 ezer euróig vehető fel (azaz 4 millió forinttól mintegy 60 millió forintig), 1 éves futamidőre, maximális kamata 6,1 százalék. A hitelkeret megújítható.

HOZZÁSZÓLÁSOK