Tájékoztatása szerint az E.On-t hétmillió, a Fővárosi Gázműveket hatmillió, az EDF Démászt pedig hárommillió forintra büntette meg a hatóság első fokon. Hibás gázszámlát 1,4 millió, hibás villanyszámlát pedig 4,4 millió háztartás kapott. Korábban a GDF Suez gázszolgáltatási ágazatára tízmillió, az Elműre pedig nyolcmillió forintos bírságot rótt ki a fogyasztóvédelem ugyancsak hibás számlakép miatt. E két büntetés is azért volt ilyen magas, mert kétmillió háztartás kapott hibás formátumú számlát - közölte Németh Szilárd.

A kormánypárti politikus arról is beszámolt, hogy a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság hasonló esetekben tavaly összesen 799 ügyben járt el, és 159 millió forint bírságot szedett be. Az idén április 30-ig már 273-szor büntetett a hatóság, a bírságok összege pedig 104 millió forintot tett ki.

Az újabb rezsicsökkentéssel kapcsolatos, pénteken benyújtott törvényjavaslata nyomán a fogyasztóvédelmi hatóság teljes körűen ellenőrizheti majd, hogy a szolgáltatók megfelelően tájékoztatták-e a lakosságot a rezsicsökkentésről - közölte a kormánypárti politikus.