A devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítésével a következő évtől kiszámíthatóvá válnak a törlesztőrészletek, mindenki pontosan tudhatja majd, hogy a családi büdzsében mennyivel kell kalkulálnia - idézte Rogán Antal hétfőn a Parlamentben ejtett szavait az MTI. Emellett arra is számítanak, hogy körülbelül ötödével csökken a jelenleg fizetett törlesztőrészletek nagysága - tette hozzá.

A fideszes képviselő szólt arról is, hogy ugyancsak megkezdődhet azok megsegítése, akik nem tudják fizetni felvett hitelüket: akik nagyobb lakással rendelkeznek, állam által támogatott hitellel kisebb ingatlanba költözhetnek, akik pedig szociális okokból nem tudják vállalni a saját lakás fenntartását, a nemzeti eszközkezelő segítségével szociális alapú bérlakásban folytathatják életüket.

Rogán Antal hangsúlyozta, nem az önkormányzatokra raknak terhet, a szociális bérlakások ugyanis egyrészt azokból az ingatlanokból állhatnak össze, amelyeket az eszközkezelő felvásárol, másrészt az állam fog ilyeneket építeni. Az önkormányzatok legfeljebb a nemzeti eszközkezelő által megvásárolt lakások kezelését vállalják majd magukra - fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az eszközkezelőnek - az árverezési kvóta miatt - évente csak kisszámú problémával kell foglalkoznia, ami például az idei évben maximum kétezer lakást jelent.

A parlament hétfő este szavazhat a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvényjavaslatról. Az előterjesztés a svájci frankot 180 forinton, az eurót 250 forinton, a japán jent 200 forinton rögzítené.