A Napi Gazdaság keddi számának cikke

A sokszereplős ágazatban az árak évek óta stagnálnak, az alapanyagok azonban egyre drágábbak.

Jelenleg a bizonytalanság és az alacsony szintű megrendelésállomány jellemzi a nyílászárók piacát - mondta lapunknak Prohászka Rajmund, a MATA Ajtó-Ablak Egyesület elnöke, az Ablakcentrum Kft. ügyvezetője.

A panelprogramban elvégzett munkák egy részének állami támogatását nem fizették ki, illetve a tavaly beadott pályázatok esetében még nem kapták meg a társasházak a támogatási dokumentációt.

A magánlakás-építés visszaesése mellett a közintézmények felújítása sem halad olyan ütemben, amilyenre az európai támogatások lehetőséget adtak volna.

Jelentős túlkínálat jellemzi ezért a piacot, a szektor ugrásra készen várja a beígért új Széchenyi terv (ÚSZT) pályázatainak januári meghirdetését, amelyek akár negyedével is emelhetik a szektor forgalmát - tette hozzá Prohászka.

A nyílászárók eladása és beépítése tavaly az előző évhez képest 30-40, idén pedig további 10-15 százalékkal eshetett vissza.

Az elnök szerint a nyílászárók ára idén nem változott, az alapanyagok drágulása miatt azonban jövőre már elkerülhetetlennek látszik 5-8 százalékos emelés.

A pályázatok fehéríthetik a magánlakások ablakcsere-forgalmát: becslések szerint az elmúlt években 70-100, idén pedig 60-80 milliárd forintos piac 8-12 százaléka számla nélkül teljesült

A nagyobb (társasházi és ipari) projekteknél a lassabban áramló állami pénzek, az önkormányzatok forráshiánya, illetve a bankok kivárása a jellemző, egyelőre a magánépítők sem lépnek - jellemezte egy cégvezető a szigetelőszektort.

A kivitelezések volumene a tavalyi tizedére esett az idén, 2009-ben azonban még volt jelentős csökkenés - mondta Matthesz Gábor, a Nógrád Kas Épületfelújító és Szigetelő Kft. ügyvezetője.

Bányai Levente műszaki vezető szerint az Amelis Építőipari és Szolgáltató Kft. a 30 százalékra visszaeső forgalom miatt gyakorlatilag le is állította ezt a tevékenységét.

A tavaly még stagnáló forgalom 30 százalékos visszaeséséről számolt be lapunk kérdésére Balogh Béla, az elsősorban tetőszigeteléssel foglalkozó BB Mentor Kft. ügyvezetője.

Véleménye szerint továbbra is problémát jelent az állami kifizetések nemritkán 60, 90, de akár 120 napos fizetési határideje.

Némi javulást lát a piacon Pataki Norbert, a főleg lakossági kivitelezést végző Fészek-Ép Kft. ügyvezetője: tavaly az előző évhez képest 70 százalékos, idén ugyanazon bázissal számolva azonban már csak 20 százalékos volt a csökkenés, szeptember óta azonban jelentősen mérséklődött a társaság új megrendeléseinek száma.