A Rába Jármű Kft. alig egy hónapja a Volvo Bus Corporation vállalattal kialakított együttműködés keretében hirdette meg beszállítói programját, és a várakozásokat meghaladóan már száznál több jelentkezést regisztráltak. A jelentkezők többnyire iparági szereplők, közöttük a kis- és közepes vállalkozások egyaránt megtalálhatóak az ország minden részéből. Olyan jelentkező is akadt, aki nem kifejezetten az alkatrészgyártásban érdekelt, de fantáziát lát a Rába-Volvo együttműködésben és úgy gondolja, terméke alkalmas lehet a járművekbe való beépítéshez - közölte a Rába.

A februárban aláírt Rába-Volvo megállapodás értelmében a hazai piac számára, a piaci igények figyelembevételével modern tömegközlekedési járművek készülhetnek a Rába győri üzemében magyarországi komponensek beépítésével. A Rába és a Volvo kiemelt célja, hogy a modern technológiával előállított autóbuszok hazai tartalmát fokozatosan növelje. Az együttműködés értelmében a szükséges importbeszerzések értékét hazai termékek vásárlásával kompenzálja a Volvo, ezáltal százszázalékos hazai értékhányad biztosítható.

A beszállítói program eredményeként a magyar vállalkozások termékei bekerülhetnek a Volvo nemzetközi ellátási rendszerébe, és lényegesen nagyobb darabszámmal juthatnak el a globális piacra, mintha csak a hazai piacra termelnének. Termékeik tehát nem csak a Magyarországon forgalomba kerülő buszokba kerülhetnek beépítésre, hanem a Volvo nemzetközileg értékesített járműveibe is. Ez egyedülálló lehetőség az érdekelt magyarországi vállalkozások számára. A programnak tehát az új munkahelyek teremtése mellett jelentős export-növelő hatása is van.

Torma János, a Rába Jármű Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:  A lehetőség azonban még mindenki előtt nyitva áll, a beszállítói programra továbbra is várják a jelentkezőket egészen 2013. június 30-ig.