Minimálbér 2019: még nincs letudva a meccs?

Elfogadhatatlanul kevésnek tartja a 8 százalékos minimálbéremelést a Volán-dolgozókat képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet, mert úgy véli, a kétszámjegyűnél kisebb mértékű emelésnek beláthatatlan következményei lehetnek az egyébként is munkaerőhiánnyal küzdő ágazatban. A szakszervezetnél nem értik, hogyan hódolhatott be egy pillanat alatt a 8 százalékos munkáltatói ajánlatnak két aláíró szervezet, a Liga és a Munkástanácsok, hiszen alig néhány napja a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel egységesen két számjegyű emelést tartottak elfogadhatónak.
Dzindzisz Sztefan, 2019. január 4. péntek, 08:43
Fotó: Napi.hu

A vasutasok után a volánosok is leszögezik: hiába írta alá a napokban két konföderáció a 8 százalékos minimálbér- és garantált bérminimum-emelést tartalmazó ajánlatot, az ágazatban nem tartják azt irányadónak, két számjegyű emelést követelnek. Vagyis, a Volán-dolgozókat képviselő KKSZ változatlanul fenntartja a munkáltatói szövetséghez korábban eljuttatott, több szakszervezettel közösen fogalmazott bérfejlesztési igényét - olvasható a szakszervezet közleményében.

Baranyai Zoltán elnök úgy véli, amennyiben nem lesz megfelelő mértékű béremelés, további elvándorlásra kell számítani, ami még a tavalyinál is kritikusabb helyzetet teremthet az egyébként is létszámhiánnyal küzdő ágazatban.

Már 2018-ban is komoly hiány volt a munkaerőpiacon autószerelőből, autóvillamosság szerelőből és autóbuszvezetőből, s a régieket is csak nehezen vagy egyáltalán nem lehetett megtartani a szakmában, a tapasztalt kollégák tömegével hagyják el a Közlekedési Központokat, mert másutt jobban megfizetik őket - magyarázza az elnök hozzátéve: a Volán-társaságoknál beláthatatlan következményekkel járhat az, ha két számjegyűnél alacsonyabb béremelés lesz.

Az elnök szerint sajnálatos, hogy a megállapodást aláíró konföderációk a 8 százalék elfogadásával az ágazati tagszervezeteik pozícióját jelentősen gyengítették a helyi bértárgyalásokon. A KKSZ azonban bízik benne, hogy a tulajdonos, és a döntéshozók reálisan látják a szakmában meglévő foglakoztatási nehézségeket, valamint a munkavállalókat negatívan érintő új cafetéria szabályokat is figyelembe véve sikerül elfogadható megállapodást kötni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Ha-ha-ha, 2019.01.04 11:14

"Elfogadhatatlanul kevésnek tartja a 8 százalékos minimálbéremelést a Volán-dolgozókat" melyik volán dolgozó kap minimálbért ? ha a béremelés mértékével elégedetlenek, akkor azt a munkáltatójukkal beszéljék meg, mivel adhatnak többet a minimálbérnél. és szerintem a volánnál sem minimálbéren vannak a dolgozók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html