Jó a béremelés, de még így is nagyon keveset keresnek a magyarok - iparszövetség

A vállalkozói környezet 2018-ban kedvezően alakult, a gazdaság számos területén kiugró eredmények születtek - mondta Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke az MTI-nek.
Szász Péter, 2018. december 29. szombat, 09:30
Fotó: Shutterstock

Pozitív eredmények tartják munkaadói érdekképviseletként, hogy Magyarországon 2018-ban több mint 10 százalékkal emelkedtek a bérek, keresetek. A bérhelyzet értékelésekor ugyanakkor látni kell, hogy a pénzügyi válságot követően a kkv-knál alacsony szintről indult a bérfejlesztés.

A szövetség elnöke szerint a bérfejlesztéssel nem szabad megállni, mert a magyar bérek még így is nagyon alacsonyak az unióban.

A szövetség év végi elnökségi ülésén jó eredménynek értékelték azt is, hogy a foglalkoztatottság folyamatosan bővül. Magyarországon 4 millió 450 ezer ember dolgozik, ami nagyon kedvező arány a lakosság számához viszonyítva, ugyanakkor 200 ezer ember még mindig közmunkában dolgozik, vagy munkanélküli - tette hozzá.

Az iparszövetség elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a Magyarországon működő külföldi tulajdonú multinacionális cégek exportteljesítménye, fejlett műszaki technológiája, versenyképessége példaértékű, ezt a hazai kkv-szektor nem tudja megfelelően követni.

A magyar kkv-szektor az uniós versenytársakhoz képest még mindig csak 44 százalékos teljesítményt tud felmutatni hatékonyságban, versenyképességben. Van mit behozni - fogalmazott Vadász György, aki szerint a hazai kkv-k helyzetén javíthat, hogy a legújabb növekedési hitelprogram jelentős keretet tartalmaz a szektor számára, a kkv-k 2,5 százalékos kamat mellett akár 1 milliárd forintot is igényelhetnek fejlesztésre.

Az érdekképviselet elnöke hangsúlyozta, hogy a kkv-szektor hátrányát egyik pillanatról a másikra nem lehet ledolgozni. A felzárkózás hosszú folyamat, megfelelő stratégiára, tervre, szolgáltatásra van szükség, de a folyamat már elindult, a kkv-k tudnak tervezni, fejleszteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.12.29 15:24

Mint már többször kifejtettem, semmi sem történik magától. Amíg 10 munkást megfizetve olcsóbb megcsinálni valamit, mint nagyobb beruházás után 1 dolgozóval a 10 fő munkáját, addig a 10 fő fogja csinálni, ami automatikusan alacsony termelékenységet eredményez. Ha nő a munkabér nőni fog a termelékenység, a beruházások szintje és a versenyképesség is, velük pedig a GDP is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.12.29 11:26

ennyi ma, 2018 decemberében a havi netto , azaz adózás utáni átlagkereset a közép-kelet európai tagállamokban , euróban számolva:

szlovén 1 086
észt 1085
cseh 920
szlovák 845
lengyel 830
horvát 828
lett 744
litván 728
magyar 701

azaz leszakadtunk a pecsába, elhúztak mellettünk a háborúzó horvátok, a nemrég még kenyeret is csak jegyrendszerre kapó éhező lengyelek, az elmaradott tótok és a szovjet nyomorból induló baltikum is.

ez a nagy szégyen!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.12.29 10:33

Rugalmas, hatékony, bürokrácia és korrupció menetes ,kicsi és olcsó államapparátus, ill. erősen visszafogott, mérsékelt és átlátható adórendszer nélkül nem lesz itt semmi, csak stagnálás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html