Mintaprogram alapján alakítják át a szakképzést

A duális szakképzés reformjára és az ezt előkészítő program indítására négy évre szóló partnerségi megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), illetve a Siemens Zrt. hétfőn, a dokumentumot Palkovics László miniszter és Dale A. Martin elnök-vezérigazgató írta alá - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2018. augusztus 6. hétfő, 17:17
Fotó: AFP

A megállapodás alapján induló pilot program magában foglalja a pályaorientáció, a felvételi rendszer, a képzési tartalmak, a tanulószerződés, a szakképzési vizsgarendszer fejlesztését, kiterjed a szaktanárok és oktatók továbbképzésére a legkorszerűbb ipari folyamatokhoz kapcsolódó területeken - mondta Palkovics László.

A 2018-2022 között zajló program mintegy 40 iskolát, 6400 tanulót és felnőttet, 400 tanárt, vizsgatagot érint. Az itt szerzett tapasztalatokat figyelembe veszik a szakképzés szabályozásában, az eredmények elsőként a gépipari ágazatokban, majd további iparágakban hasznosulnak - ismertette a miniszter.

A programban naprakész piaci szaktudást adnak át, amely segíti a gazdaság és a társadalom fejlődését - mondta Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója. Az ipar dinamikus fejlődése új fajta tudást igényel, és büszkék arra, hogy a magyar duális műszaki szakképzésben a Siemens élen jár. Olyan leendő kollégákat, munkavállalókat képeznek, akik a legfrissebb tudással rendelkeznek, és mindenütt megállják a helyüket - tette hozzá a cégvezető.

A mintegy 2 milliárd forint értékű projektre a megállapodás megkötése után a Siemens támogatási igényt nyújt be a Nemzeti Foglalkoztatási Alaphoz.

A magyar szakképzési rendszer a gazdasági elvárásokhoz igazodva újul meg a munkaerőpiaci-jelzések és a vállalati együttműködések révén - mondta a miniszter. (Intő jel érkezett - Mitől ijedtek meg a magyarok? - ezt a cikket olvasta?)

A kormány idén júniusban döntött arról, hogy támogatja a partnerségi megállapodás megkötését a Siemens céggel, amelynek fő célja a szakképzés népszerűsítése, minőségbiztosítása, a duális képzés tartalomfejlesztése, annak gyakorlati kipróbálása - mondta Palkovics László.

HOZZÁSZÓLÁSOK