A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Mindezek ellenére sikerült befejezni a hálózatmodernizációt, így a mobilinternetes lefedettség országos szinten kilencven százalék fölé emelkedett és világszinten az elsők között vezette be a korlátlan belföldi hanghívásokat és sms-küldést tartalmazó RED tarifacsomagot, amely az év legjobb mobilkommunikációs terméke lett − egy független szavazáson.

Beck szerint a távközlés lehetne a magyar gazdaság egyik motorja, de a folyamatos megszorítások lassítják a tempót. Az ország gazdasága azonban még így is sokat köszönhet a távközlésnek. Az elmúlt tizenhárom évben a Vodafone volt az egyik legnagyobb befektetője a szektornak, állami támogatás nélkül. A társaság anyavállalata 2007-ben Magyarországra telepítette a Vodafone operációs központot, amely a csoport közös pénzügyi folyamatait és ügyleteit kezeli. Ezt követően, 2009-ben Miskolcon hozták létre a regionális ügyfélszolgálati központot. A legjelentősebb iparági beruházás a stratégiai partnerrel, a Huaweijel 2011 márciusa és 2012 márciusa közt valósult meg (számos magyar kisvállalkozás közreműködésével). Ezt több 2007-ben indult, jelentős beruházást igénylő hálózatfejlesztési projekt alapozta meg. A Huawei a közelmúltban gyártókapacitást hozott Magyarországra, valamint a kínai cég ide telepítette ellátóközpontját, ahonnan 38 ország igényeit szolgálja ki.

Bár globális és lokális problémák is nehezítik a távközlés helyzetét, márpedig ez a szegmens rettentően fejlesztésigényes, a fejlesztések pedig beruházást és pénzt igényelnek. Ugyanakkor a Vodafone csapata folyamatosan bizonyítja, hogy kihívásokkal teli környezetben is megállja a helyét, s bízik benne, hogy a nehézségek ellenére is hozza az eredményeket. Beck szerint a mobilinternet sikertörténete 2013-ban is folytatódik, mert az internethasználat egyre nagyobb része terelődik át mobilra és további előrelépést vár M2M (gépek közötti kommunikáció) és NFC (Near Field Communications) fronton. Az elnök reméli, hogy nem jönnek újabb adók, hisz a Vodafone számára a 2014-ben lejáró frekvenciaengedélyek 2013-as megújítása extra terhet jelent.