Az eredmények alapján a személyi kölcsönöknél az elmúlt egy évben az igénylők átlagosan 500 ezer forintot vettek fel, ugyanakkor a többség 400 ezer forintnál kisebb összeget kapott, míg áruhitel kategóriában 128 ezer forintot vettek fel és 100 ezer forintnál kisebb összeget kaptak.

A következő negyedévben a magyarok mindössze 2 százaléka tervez hitelt felvenni, összességében azonban 10 százalékunk tartja elképzelhetőnek, hogy mégis külső anyagi segítségért folyamodik. A személyi kölcsön (3 százalék) és az áruhitel (2 százalék) változatlanul a leginkább elképzelhetőnek tartott termékek, ezt követi a lakáshitel (2 százalék). Az összes közeljövőbeli hiteltervnél - a jóval magasabb összegű lakáshiteleket figyelmen kívül hagyva - a hitelfelvevők kétharmada félmillió forinttal is megelégedne.

Erre vennének fel hitelt

A lakásvásárlásra (69 százalék) és lakásfelújításra (59 százalék) fordított hitelek, valamint a gépjárműhitelek (46 százalék) tartoznak a legelfogadottabb hitelcélok közé.

A nagyobb beruházást igénylő hétköznapi fogyasztási cikkekre, egészségügyi kezelésre, tanulmányokra, illetve a családi büdzsé egyensúlyban tartására kölcsönt felvenni még mindig viszonylag elfogadható, azonban a hitelkiváltás népszerűsége - a tavalyi növekedés után ismét - csökkent (23 százalék).

A jelek szerint 2017 a használt autók éve lesz: míg 2016-ban a magyarok 8 százaléka vásárolt autót, addig a lakosság idei terveiben csaknem kétszer annyi autó szerepel (14 szerepel) - derül ki a Cofidis felméréséből.

A 30-40 évesek a legaktívabbak

A hitellel rendelkezők felének van olyan szerződése, amelyet az utóbbi egy évben kötött. A törlesztők többségének egyetlen hitele van, de harmaduk többet is fizet, három vagy annál több élő szerződése csak a magyarok 3 százalékának van.

A harmincas-negyvenes korosztály él leginkább a hitelfelvétel lehetőségével, körükben az átlagosnál lényegesen magasabb - 55-60 százalék körüli - a hitellel rendelkezők aránya, miközben a 18-29 évesek alig több mint egynegyede, a hatvanas éveikben járóknak pedig csupán egyötöde tartozik a törlesztők közé.