Idén egy új és kedvező folyamat erősödése látszik: a magyar lakáshitelesek jobban törekednek a biztonságra. Egyre többen érdeklődnek ugyanis a legalább 1-15 évig fix havi törlesztésű hitelek iránt. A BankRáció.hu-nál az év eleje óta 54 százalékkal nőtt az ilyen konstrukciók iránti kereslet - számolt be Gergely Péter, a portál hitelszakértője. Ezzel párhuzamosan a változó - 3-12 hónapra rögzített - kamatozású lakáshiteleket kevesebben keresték.

A jegybanki statisztika szerint 2016 második negyedévében az új lakáshitelek 56 százaléka legalább 1 évre fixált törlesztőrészletű hitel volt. A folyamat a szakértő szerint nem meglepő, egyúttal azt mutatja, hogy tudatosabbak és a kiszámíthatóságot helyezik előtérbe a hitelfelvevők. A válság során ugyanis világossá vált, hogy kedvezőtlen hitelpiaci folyamatok esetén hirtelen és jelentősen emelkedhet a havi törlesztőrészlet. Ez nem fordulhat elő az 1-15 évre fixált hiteleknél: az adott időszakban minden hónapban ugyanannyi lesz a törlesztés, még akkor is, ha közben esetlegesen emelkednének a piaci kamatok.

A lakáshitel-piaci növekedés várhatóan folytatódik a következő hónapokban is, ám Gergely nem tart attól, hogy hitellufi alakulna ki, azaz túlságosan eladósodna a lakosság. Például az adósságfék miatt, egy-egy háztartás ugyanis csak a jövedelmének feléig vállalhat hiteltörlesztést.

A szakértő azt javasolja, hogy mindenki mérje fel a háztartás anyagi helyzetét, ha pedig hosszú távra megvan a fedezete a havi törlesztésnek, akkor is érdemes inkább a jövedelemhez mérten 30-40 százalékig eladósodni, így a hitelteher kezelhető mértékű lesz.