A szervezetnél háromévente van tisztújításra, amely a mostani testületi ülésen vált esedékessé. Ezen a Magyar Bankszövetség újraválasztotta elnökének Patai Mihályt, alelnökének Becsei Andrást, az etikai bizottság elnökének Auth Henriket. A következő három évre elnökségi taggá választották Hegedűs Évát, Jelasity Radovánt, Simák Pált, Urbán Zoltánt és Zolnai Györgyöt.

A bankszövetség tagintézményeinek vezetői egyúttal egy állásfoglalás is kiadtak. Eszerint jelenleg a magyar bankszektorban egy trendforduló pozitív jelei mutatkoznak, ami stabilizáló, sőt dinamizáló tényező lehet a hazai gazdaság növekedésében.

A következő években piaci és innovációs kihívásokra válaszolva a bankszektor jelentős it beruházásokat, fejlesztéseket hajt végre. Ugyanakkor a bankoknak fenn kell tartaniuk a szigorú költséggazdálkodást, amellyel középtávon is csak mérsékelt, érdemben az európai átlag alatti nyereség biztosítható - mondta el Patai Mihály, a bankszövetség újraválasztott elnöke.

A szervezet szerint szükség van a bankszektor reputációjának helyreállítására. A finanszírozóknak is kiszámítható szabályozásra van szükségük. Ide tartozik a különadók európai szintre való csökkentése, a tranzakciós illeték kivezetése és a jelzáloghitelezői jogérvényesítés megfelelő jogszabályi biztosítása. Ez utóbbi megköveteli a hatástanulmányokra alapozott, előre tervezett és egyeztetett változtatásokat - olvasható az állásfoglalásban.