Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lap a horvát tárgyalóküldöttséghez közel álló forrásra hivatkozva azt írta, hogy az INA irányítási modelljét össze kell hangolni a horvát joggal, ami azt jelentené, hogy az ügyvezető igazgatók kulcsfontosságú jogosultságai újra az igazgatósághoz kerülnének.

Az INA jelenlegi irányítási modelljéről Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója állapodott meg - emlékeztetett a lap, hozzátéve, hogy a megállapodásban foglaltak ellentétesek a kereskedelmi társaságokról szóló horvát törvénnyel, mert jelentősen csökkentik az igazgatóság jogait és kötelezettségeit, és szinte minden hatáskört az ügyvezető igazgatókra ruháznak át.

Ilyen módon a Mol teljesen átvette az uralmat az INA felett: minden döntést Budapesten hoznak meg vagy hagynak jóvá, az INA pedig a magyar olajcég egyik leányvállalataként működik - írta a Jutarnji List, mint fogalmaztak: a horvát gazdasági jog ismerői már rég óta figyelmeztetnek erre a problémára.

Varga Mihály gazdasági miniszter néhány nappal ezelőtti szavait idézve a horvát lap azt írta, hogy a Mol kivonulhat az INA-ból. "Közös érdekünk, hogy ez az ügy jogállami, kulturált keretek között rendeződjön. Az egyik lehetséges megoldás az, hogy a Mol eladja az INA-részvényeit. Ebben az esetben a vásárló lehetne a horvát kormány is" - idézte Vargát a Jutarnji List.

A horvát kormány a lapnak megerősítette: az egyik legfontosabb cél az, hogy megállapodás szülessen az új részvényesi szerződésről. A horvát tárgyalófél szerint a jelenlegi irányítási viszonyok nem tarthatók fenn attól függetlenül, hogy a Mol kivonul-e az INA-ból vagy sem. "A kormánynak tudatnia kell a Mollal és a potenciális új partnerekkel is, hogy a jelenlegi irányítási viszonyok nem tarthatók fenn. Nagy hibát követnének el, ha a Mol INA-részvényeit a jelenlegi jogokkal együtt adnák el egy új partnernek" - nyilatkozta egy kormány közeli forrás a Jutarnji Listnek.

A lap információi szerint a Mol és a horvát kormány közötti következő tárgyalási forduló a jövő hét közepére várható.