A bankadó csökkentése jó hír a bankszektornak, s valószínűleg a gazdaságnak is. A bankadó drasztikus csökkentése javíthatja a hitelezést, és ezáltal gyorsíthatja a gazdasági növekedést. Pozitív az is, hogy a kormány fokozatosan tervezi kivezetni az adót, így ez vélhetően nem jelent majd nagy terhet a költségvetésnek, nem úgy, mintha ez egyik napról a másikra történne - véli Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője.

Az OTP Bank számára elég jelentős, évi 29 milliárd forintos terhet jelent a bankadó, ennek mérséklődése érdemben növeli a bankrészvény értékét.

Az OTP árfolyamteljesítményén látszik, hogy a piac pozitívan értékeli a bejelentést - tette hozzá Réczey Zoltán, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője. A bankadó régóta komoly terhet jelent a bankszektornak, a pénzintézetek tavaly mintegy 150 milliárd forintot fizettek be különadó címén a költségvetésbe, idénre pedig 144 milliárd forintot terveztek.

Ha ez a teher 2016-ban 60 milliárd forinttal - 40 százalékkal - mérséklődne, az jelentős megtakarítás lenne a bankszektor számára. A makroelemző ugyanakkor hangsúlyozta: ez egyelőre ígéret, nincs törvénybe foglalva. Az Erstével való megállapodás nem tűnik véglegesnek, az árról még nem volt szó és hátra van az átvilágítás is. Nem biztos, hogy valóban ebben a formában jön létre a megállapodás, de ha igen, és ehhez kapcsolódóan a különadó is a jelzettnek megfelelően csökken, az pozitívan hatna a bankok jövedelmezőségére - véli a prognoszta.

Korábban is voltak megállapodások a bankszektor és a kormány között, és előfordult már, hogy az élet, a gazdasági helyzet felülírta a terveket. A bankadó fontos pillére a költségvetés különadókra épülő részének, ezért nincs olyan nagy mozgástér a kormány számára, csak akkor, ha teljesülnek azok a gazdaságnövekedési célok, amelyekkel kalkulálnak - mondta Réczey.