Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"A Tesco továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett" - válaszolta a magyar Tesco sajtóosztálya a Napi.hu kérdésére hétfőn reggel.

Azért kerestük meg a boltláncot, mert a Magyar Időkben megjelent egy hír, amelyben egy névtelen londoni forrásra hivatkozva a lap azt írta: kivonulhat a Tesco Magyarországról , sőt a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhatnak jövőre, amennyiben kitartanak követeléseik mellett a helyi munkavállalók és sztrájkokat szerveznek. A kormányközeli Magyar Idők szerint az anyacégnek az európai üzleti terv szerint esze ágában sincs tovább emelni a béreket és a létszámot egyetlen országban sem.

A kivonulásról azonban a Tescótól kapott válasz alapján szó sincs.

Bérek, tárgyalások

A magyarországi Tesco az idén több alkalommal is emelte a béreket, bár ezzel a munkavállalók nem voltak elégedettek, ezért szeptemberben sztrájkot szerveztek. Hétfőn délután folytatódnak a bértárgyalások a boltlánc és a szakszervezetek között.

Ezen napirendre kerül a Tesco ajánlata, amelyben a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete szerint az áll, hogy a hogy a boltlánc elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket és szeptember 1-jétől visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig ez a bér 176 000 forint volt.)

Régi lemez, fúrják a Tescót

A több mint 200 boltot működtet az országban és a magyar piacon az árbevétel alapján a legnagyobb boltláncnak számító Tesco kivonulásáról nem először jelenik meg hír. Korábban is sokszor felmerült, de hivatalosan megerősített hír nem látott napvilágot. Volt olyan értesülés is tavaly, amely szerint a Tesco megszüntetné a budaörsi bázist, ám ezt akkor a boltlánc határozottan cáfolta.

A magyar Tesco ezekre a hírekre rendre közli, hogy nem tervezi a kivonulást. Több alkalommal utalt a boltlánc Dave Lewis, a Tesco-csoport vezérigazgatójának például tavaly júniusban tett nyilatkozatára, amelyben a cégvezető megerősítette, hogy Tesco elkötelezett a közép-európai, ezen belül a magyar vállalat jövőbeni fejlesztése mellett.

Egyébként a Tescónak - mivel tőzsdei cég - minden, a gazdálkodását számottevően érintő lépésről kötelező tájékoztatnia a londoni tőzsdén keresztül a részvényeseket és a közvéleményt, de eddig azon a fórumon nem jött szóba a közép-európai régióból való kivonulás.