BUX
37164

Mitől rettegnek a beszállító cégek?

A Napi által megkérdezett vállalatvezetők szinte kivétel nélkül úgy vélik, keserves, minden szempontból nehéz év volt a tavalyi. Csökkenő rendelésállomány, leépítések, munkaidő-csökkentés, a hitelhez jutási lehetőségek beszűkülése és veszteséges gazdálkodás jellemezte 2009-et.

Körtési Zsolt, 2010. február 24. szerda, 13:31

A Napi Gazdaság cikke

Az év második felétől ugyan - elsősorban a nagyvállalatoknál - már megcsillant valami, ám a legtöbb helyen az új év első hónapjait is a bizonytalanság jellemzi. A rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, az év eddig eltelt részében tovább gyorsult az a folyamat, amelynek eredményeképp nagy - köztük multinacionális - cégektől egyre kevesebb megrendelést kapnak a kkv-k.

A nyugat-dunántúli kereskedelmi és iparkamarák legfrissebb felmérése szerint csupán januárban mintegy negyven beszállítótól, alvállalkozótól kaptak olyan jelzést, hogy nem sikerült megújítaniuk az idei szállítási szerződést. Közülük csaknem harminc cég azt közölte, hogy az eddigi megrendelő ezentúl maga kívánja előállítani a korábban velük gyártatott alkatrészt, illetve részegységet. Az esetek jelentős részében mindez immár a beszállítók létét is veszélyezteti. Ezt támasztják alá a közép- és nyugat-dunántúli munkaügyi központok, sőt a cégbíróságok adatai is.

Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében az elmúlt egy-másfél hónap során tovább nőtt a bedőlt kkv-k száma. Fejérben tíz további jelentős létszámleépítésre kényszerülő társaság közül hat nyilatkozott úgy, hogy azért válik meg dolgozóitól, mert korábbi partnere "hazavitte" a termelést. Több multinacionális cég, például a szentgotthárdi General Motors (GM) is úgy igyekszik úrrá lenni a helyzeten, hogy az alvállalkozóitól visszaveszi a gyártást. Ez viszont a hazai kis- és középvállalkozások helyzetét nehezíti tovább a térségben. Nem véletlen, hogy az utóbbiak közül sokan tartanak 2010-től. Aggasztó, hogy a nagy cégek mellett egyre több középvállalat, például a csesztregi Femat Hungária Kft. is ezt az utat követte, miután saját dolgozóinak egy részét is csak központi munkahelymegtartó támogatással tudta tovább foglalkoztatni.

Idén három nagy hazai megrendelőjével nem tudott szerződést újítani a jelenleg még 260 dolgozót foglalkoztató, döntően autóipari cégeket kiszolgáló Techno Kft. Kondoray Béla gazdasági igazgató elmondta, mindegyik partnerük azzal indokolta a döntést, hogy a kapacitás kitöltése érdekében az idén minden munkára szükségük van. Miután a cég rendelésállománya közel felére esett, január közepén mintegy negyvenfős leépítésre kényszerültek, s ha záros határidőn belül nem sikerül új feladatokat szerezni, további létszámcsökkentésre, illetve az egyik üzemük bezárására kényszerülnek.

A több mint négyszáz dolgozót foglalkoztató, alkatrészgyártó Minerva Kft. gazdasági igazgatója, Tatai Béla szerint csak jelentős áldozatokkal tudták túlélni az elmúlt évet. Csaknem hatvan dolgozótól váltak meg, több mint fél évig egy műszakban, 4 napot dolgoztak, s egy telephelyet bezártak. Több eredményes év után a tavalyi veszteség meghaladja a 40 millió forintot. Tatai hozzátette, az elmúlt év novemberétől mintegy 15-20 százalékos rendelésállomány-növekedést tapasztaltak, ám ez csak a reményt élteti. Január elején további megszorításokra, újabb 300 fős leépítésre kényszerültek, hiszen folyamatos munkával még az első negyedévet sem tudták kitölteni. Az idei üzleti évben nagyon örülnének annak, ha a tavalyihoz képest 5-10 százalékkal javulna a társaság teljesítménye, s legalább nullszaldósra ki tudnák hozni 2010-et.

Még ennél is borúsabban látják a jövőt a több nagy külföldi és hazai gépgyártó céget kiszolgáló Rotech Kft.-nél. Mezei Ferenc kereskedelmi igazgató úgy véli, a hazai középvállalatok számára 2010 lehet a mélypont. A nagy cégek a talpon maradásuk érdekében egyre több, korábban kihelyezett gyártási programot vesznek vissza, miközben nehéz hitelhez jutni, nincs miből fejleszteni. Az elmúlt néhány hónap során öt korábbi partnerük közül négy kizárólag azért vitte el tőlük a gyártást, mert saját dolgozóinak sem tudott munkát adni. Tovább növeli a gondokat az energiaárak s egy sor járulékos költség emelkedése is. Mezei hozzátette: a számok azt mutatják, hogy 18 hónapja folyamatosan mennek lefelé. Egyre több az olyan munka, amit csak azért vállalnak el, hogy a dolgozókat ne kelljen ismét fizetés nélküli szabadságra küldeni. Az egyik telephelyüket több mint másfél éve árulják. Ha záros határidőn belül nem sikerül rajta túladni, fizetésképtelenné válhatnak.