Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Uncia Magántőkealap közvetett tulajdonába kerül a Bankonzult Finance Zrt., amely így közvetett befolyást szerez az MKB Bank irányításában - adta hírül a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt.

Eszerint ugyanis az Uncia Alpha Kft. megállapodott Szíjj Lászlóval, a tulajdonában lévő Bankonzult Finance Zrt. adásvételéről. Az üzletkötés nyomán az Uncia Alpha tulajdonosa, az Uncia Magántőkealap közvetetten 32,9 százalék tulajdonrészt szerez az MKB Bank Nyrt.-ben.

Az Uncia Magántőkealap alapkezelője a Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt., a befektetési jegyeinek tulajdonosi összetétele azonban nem nyilvános, így a befektetők közvetlen hozzájárulása nélkül nem hozható nyilvánosságra - olvassható a bejelentésben. A vételár mértéke is üzleti titok.

Az adásvétellel az MKB Bank közvetlen tulajdonosi szerkezete nem változik, a korábbihoz képest változatlan formában működik tovább. Az aláírást követően a felek megkezdik a hatósági tájékoztatást és engedélyeztetési eljárásokat.

Az MKB Bank Nyrt. papírjaival június 17. óta lehet kereskedni a a tőzsdén. Uniós utasításra vezették be a papírt, de az akkori bejelentés szerint stratégiai lépésnek is tekintik a tőzsdére lépést. Azonban a BÉT-en egy üzlet sem született még a bankpapírra, így egyetlen részvény sem cserélt gazdát.

Az MKB Bank január 17-én tartott közgyűlésén határozott arról, hogy nyilvánosan működő részvénytársasággá alakul át, és bevezeti az hitelintézet teljes alaptőkéjének megfelelő 100 millió darab, egyenként 1000 forint névértékű részvényét a tőzsdére. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) május 30-án vette fel a részvényeket a terméklistára.

Az MKB Bank részvényesi struktúrája
Tulajdonos neveTulajdoni és szavazati hányad
Metis Magántőkealap35,0%
Uncia Magántőkelap32,9%
Rkofin Befektetési és Vagyonkezelő Kft.13,6%
Eirene Magántőkealap10,0%
MKB Bank MRP Szervezet5,4%
Pantherinae Pénzügyi Zrt.3,1%
Forrás: MKB