BUX
38667

MKB-biztosítókra csapott le az MNB

Összesen 24 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a két német-magyar tulajdonú MKB biztosítótársaságra, egyebek közt az élet- és kötelező gépjármű felelősségbiztosítási termékek szabályozási hiányosságai, a szerződések tartalmával kapcsolatos jogsértések, illetve ügyfél-tájékoztatási és panaszkezelési problémák miatt - közölte a jegybank.

Napi.hu, 2015. március 26. csütörtök, 11:21

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szokásos helyszíni átfogó vizsgálatokat folytatott le az MKB Életbiztosító Zrt.-nél és a MKB Általános Biztosító Zrt.-nél, a 2011 augusztusa és 2014 júniusa közötti időszakot áttekintve. A vizsgálatok megállapították: a biztosítók - amelyek 99 százalékos tulajdonosa 2014 vége óta a német Versicherungskammer Bayern - nyilvántartási és ellenőrzési rendszerei több területen nem támogatták a megfelelő működést, ami jogszabálysértő gyakorlatokhoz vezetett. A biztosítók a szerződéskötést megelőzően és annak tartalma alatt sem teljesítették maradéktalanul ügyfél-tájékoztatási kötelezettségüket, s panaszkezelési hiányosságok is felmerültek - állítja az MNB.

Az MNB határozataiban 2015. május 31-ig kötelezte a két biztosítótársaságot, hogy írásban adjanak számot a jogszabályoknak megfelelő működési rendszerek kialakításáról. A jegybank 14 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az MKB Életbiztosító Zrt.-re, illetve 10 millió forint bírságot a MKB Általános Biztosító Zrt.-re.

A jegybank a fogyasztóvédelmi bírságoknál súlyosbító körülményként ítélte meg, hogy a két biztosítónál a fogyasztók megfelelő tájékoztatásához való jog sérült. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor többek közt, hogy a két biztosító már a jegybanki vizsgálat idején vagy azt megelőzően több szabálysértő gyakorlaton változtatott, így az érintett esetek száma csökkent.