Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) idén is felmérte, hogy mennyit keresnek az ellátásilánc-menedzsment szakmában dolgozók. A szektorban a bruttó havi átlagkereset 578 ezer forint (nettó 384 370 forint), amely 5,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi bruttó 548 ezer forintnál. A dolgozók 71,7 százaléka kapott emelést - írja a társaság.

Az adatok szórása 260 ezer forint, vagyis a fizetési adatok átlagosan ennyivel térnek el az átlagos összegtől. A fizetések mediánja bruttó 530 ezer forint, a kitöltők fele tehát ennél kevesebbet, míg másik fele ennél többet visz haza havonta.

Az ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók és ehhez szakképzettséggel is rendelkezők 12,5 százalékkal keresnek jobban azoknál, akik ilyen jellegű végzettséggel nem rendelkeznek. Úgy tűnik, hogy ez a különbség afelé tereli a szakmabelieket, hogy képezzék magukat, ebben határozott fejlődés látszik az adatok alapján.

Az MLBKT kérdőívét kitöltő 304 ember között a felsőfokú végzettségűek aránya meghaladja a 80 százalékot. Ezen belül a PhD fokozatot elértek és az MBA-t végzettek aránya tovább emelkedett az előző évhez képest, a felsőfokú végzettségűek között ez már majdnem 30 százalékot tesz ki.

Az ellátásilánc-menedzsment területén dolgozók beosztottként átlagosan havi bruttó 430 ezer forintos fizetéssel számolhatnak, a felső vezetők esetén ez az összeg átlagosan ennek a duplája, de jelentős különbségek tapasztalhatóak a köztes beosztási szinteken is.

A nemek közötti bérszakadék azonban a magyar átlag felett áll. A nők bruttó 504 ezer, a férfiak 630 ezer forintot keresnek, amely 126 ezer forintos, vagyis 20 százalékos különbség.

Cafeteria-juttatást a válaszadók 85,5 százaléka kap rendszeresen, beosztottként éves szinten a 330 ezer forintos keret nevezhető átlagosnak, vezetőként ez a csomag valamivel magasabb.

Jutalmat a válaszadók 85,6 százaléka kapott, átlagosan 982 ezer forintot. A felső vezetők között a bónusz átlagosan bruttó 2 millió forint.

A szektorban dolgozók közel 80 százaléka kap céges laptopot és telefont, míg a felső vezetők körében az autó is elterjedt.