Bankban dolgozik? Így jelentheti fel munkáltatóját az MNB-nél

Az MNB honlapjának újonnan létrehozott felületén anonim módon bejelenthetik a jegybanknak a pénzügyi intézményeknél észlelt jogsértést az ott dolgozó vezetők, munkavállalók. Akkor is küldhető hasonló jelzés, ha valaki az MNB egy munkatársa esetében tapasztalna bármiféle szabálysértést - adta hírül az MNB.
Domokos László, 2019. január 7. hétfő, 10:11
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján olyan felületet hozott létre, amelyen a magyarországi pénzügyi intézmények vezető tisztségviselői és munkavállalói - akár anonim módon - írásban bejelenthetik, ha jogsértést észleltek saját szervezetüknél - közölte a jegybank.

Lehetőség van emellett akkor is bejelentést tenni, ha az érintett munkatársak az MNB bármely munkavállalója által - például egy jegybanki helyszíni vizsgálat során - elkövetett esetleges szabálytalanságot észlelnek. A bejelentéshez mindkét esetben az erre szolgáló egyszerű űrlapot szükséges kitölteni.

E lépéssel a jegybank az EU hitelintézetekre és befektetési vállalkozások tőkekövetelményére és prudenciális felügyelésére vonatkozó irányelve (az Európai Parlament és a Tanács 2013/36/EU irányelve, CRD) rendelkezését, illetve az ennek nyomán a közelmúltban módosított hazai hitelintézeti törvény és a befektetési vállalkozásokról, árutőzsdei szolgáltatókról szóló törvény előírásait teljesíti. Az MNB ugyanakkor a törvényi előírásokon túl bármely egyéb felügyelt intézménynél - így a biztosítóknál, egyéb tőkepiaci szereplőknél, pénztáraknál vagy épp pénzügyi közvetítőknél - lehetőséget ad a figyelemfelhívás eljuttatására a jegybankhoz.

Az MNB által most bevezetetthez hasonló megoldást alkalmaz az Európai Központi Bank (ECB), amely saját honlapján, a főoldalról elérhető aloldalon ad módot az esetleges pénzügyi szabálytalanságok jelzésére.

Az MNB bejelentési űrlapja az esetleges jogsértés esetén lehetőséget teremt az érintett pénzügyi intézmények munkatársai, illetve a jegybank közti közvetlen kommunikációra. A jogszabályok a hazai hitelintézeteket, pénzügyi vállalkozásokat és befektetési szolgáltatókat is arra kötelezi arra, hogy alakítsanak ki olyan intézményen belüli - hatékony, megbízható, az érintett munkavállalók diszkriminációval, tisztességtelen bánásmóddal szembeni védelmét is szavatoló, személyes adataikat védelmező - mechanizmusokat, amely segítségével munkatársaik jelezhetik az általuk észlelt szabálytalanságot.

Az esetleges piaci visszaélésekről szóló jogsértés bejelentésére az MNB honlapján már jelenleg is van lehetőség bárki számára. Külön menüpont áll rendelkezésre emellett a jegybanki engedély vagy bejelentés hiányában folytatott (jogosulatlan) tevékenységek jelzésére is.

HOZZÁSZÓLÁSOK