Fontos üzenetet küldött a bankoknak az MNB

Az MNB vezetői körlevélben szólította fel a hazai hitelező és pénzforgalmi intézményeket, hogy hitelezési aktivitásukat továbbra is tartsák fenn. Az MNB elvárja, hogy az adósok hitelképességének megítélése önmagában a moratórium miatt ne romoljon, emiatt ne kerüljenek kizárásra a hitelezésből.
Domokos László, 2020. augusztus 18. kedd, 13:20
Fotó: Getty Images

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hazai, illetve itthon határon átnyúló szolgáltatást nyújtó hitelintézeteknek, pénzügyi vállalkozásoknak, pénzforgalmi szolgáltatóknak kiküldött vezetői körlevélben fogalmazta meg elvárásait a fizetési moratóriumot igénybe vevő ügyfelek hitelezhetőségének megítéléséről - adta hírül a jegybank.

Az MNB 2020. április 7-én vezetői körlevelében hívta fel a figyelmet, hogy elsődleges fontosságúnak tartja, hogy a koronavírus-járvány kapcsán kialakult rendkívüli helyzetben, illetve az azt követő időszakban a pénzügyi közvetítő rendszer képes legyen a hitelezési tevékenység folytatásával továbbra is biztosítani a lakosság és a vállalatok, illetve a gazdaság egyéb szereplői számára a tevékenységükhöz szükséges források rendelkezésre állását. Ennek támogatása érdekében a jegybank több, a hitelintézetek likviditását, illetve hitelezhető forrásokhoz való jutását biztosító intézkedést is tett: például NHP Hajrá hitelek bevezetése, kötelező tartalék csökkentése, tőkekövetelményre vonatkozó előírások enyhítése.

A jegybank elvárja, hogy az érintett intézmények hitelezési aktivitásukat tartsák fenn, azaz a megfelelő hitelképességgel rendelkező ügyfelek részére továbbra is biztosítsák a szükséges forrásokat. Az MNB szerint nem fogadható el, hogy az adósok hitelképességének megítélése önmagában a moratórium ténye miatt romoljon, emiatt kerüljenek kizárásra a hitelezésből. A jegybank álláspontja, hogy az érintett adósokat csak a moratóriumra vonatkozó információ alapján nem lehet rossz adósként elkönyvelni, helyzetük minden esetben egyedileg vizsgálandó.

A jegybank helyszíni vizsgálatai és helyszínen kívüli felügyelési tevékenysége során kiemelten fogja figyelni ezen elvárások teljesítését. Amennyiben olyan magatartást tapasztal, mely kizárólag a moratóriumban való részvétel miatti hitelkérelem elutasításra, illetve a moratóriumra vonatkozó információk KHR felé való hibás vagy hiányos lejelentésére irányul, a jogszabály által biztosított lehetőségével élve meg fogja tenni az általa szükségesnek tartott intézkedéseket - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gtri, 2020.08.18 18:22

@gtri:
Javítás: A "nincs királyi út" nem a sakkal, hanem a matematikával kapcsolatban hangzott el.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gtri, 2020.08.18 18:16

Hmm... Vannak, akik kijelentik magukról, hogy nem tudják (legalábbis a közeljövőben) fizetni a hiteleiket (hiszen ezért léptek be a moratóriumba).
Ez az önmagukról tett kijelentés nem használható fel a hitelminősítésük során. :) Azt hiszem épülget a "felelős" hitelezési buborék. Miért kell fenntartani a kétszintű bankrendszer illúzióját? Politikai megrendelésre történik az ilyen "felelős" hitelezés.

Már több mint 90 000 milliárd dollár a világ adóssága (több mint a világ 1 évi GDP-je). Ezt nem fogja senki visszafizetni. Aki megtakarító, az vonuljon fedezékbe, mert ez a bődületes adósság csak háromféleképpen rendezhető:
- komoly gazdasági megszorításokkal
vagy
- az adósság visszafizetésének megtagadásával (PC módon persze "átütemezésnek" ill. a "hitelezőkkel történő megegyezés"-nek kell hívni...de a megegyezésben benne van, hogy legalább a hitel egy részét nem fizetik vissza :))
vagy
- inflációval

Valakinek ez fájni fog. A megtakarítóknak védeniük kell a megtakarításaikat, mert jól láthatóan nagy az igény a felelőtlen hitelezésre (az adósságlufi tovább fújására). Most nyomtatják a pént. Ebben vélik megtalálni a csodaszert. De csoda nincs. Ahogy a sakkban sincs "királyi út" úgy a pénzügyekben sem lehet a "csak nyomtatjuk a pénzt és minden rendben lesz" működési módot fenntartani.
A felelőtlen hitelezés vége az, hogy a lufi kipukkad. És akkor valakinek fizetnie kell a számlát.

2009 március 14-én jelent meg ez a cikk ami arról szólt, hogy ki az a 25 ember akiknek leginkább köszönhető volt a 2008-as válság.

https://index.hu/gazdasag/magyar/2009/03/14/ki_a_felelos_mindezert_/

Bill Clinton is szerepelt két intézkedésével. Az egyik ez volt:
"1995-ben Clinton aláírta a Community Reinvestment Act-et is (Közösségi Újrabefektetési Törvény), amely arra kötelezte a bankokat, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkezők is juthassanak hitelhez. Jelenleg is heves vita folyik arról, hogy mennyiben okolhatóak ezek a lépések a pénzügyi válság kialakulásáért, de az biztos, hogy nagymértékben hozzájárultak az ész nélküli hitelfelvételhez."

Úgy látom ismét előkerülnek a 25 évvel ezelőtti intézkedések (amelyek bizonyítottan katasztrófához vezettek). Hitelt a hitelképteleneknek! Magyarázat mindig volt, van és lesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html