Durva hiányosságokat talált az MNB az egyik nagybanknál

Az MNB összesen 49 millió forint bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra és a Raiffeisen Corporate Lízingre belső ellenőrzési, szabályozási, kockázatvállalási és -kezelési, adatszolgáltatási, IT-biztonsági, tőkekövetelmény-számítási és betétbiztosítási hiányosságok miatt.
Herman Bernadett, 2020. november 2. hétfő, 10:20
Fotó: Shutterstock

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) összevont alapú átfogó vizsgálatot folytatott a Raiffeisen Bank Zrt.-nél és leányvállalatánál, a Raiffeisen Corporate Lízing Zrt.-nél a 2016. október 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve az intézményeknél - közölte az MNB.

Ennek során feltárta, hogy a hitelintézet belső ellenőrzése számos esetben nem teljeskörűen vizsgálta a bank folyamatait, szakterületeit. A javadalmazásra vonatkozó felügyeleti adatszolgáltatások, nyilvánosságra hozott információk nem tartalmazták a teljesítményjavadalmazások egy részét.

Túl lazán vették a hitelezést

Hitelkockázati hiányosságnak számított, hogy a Raiffeisen Bank egyes ügyfélcsoportokat hiányosan térképezett fel, vállalati hiteleinek egy részénél pedig nem végzett éves limitfelülvizsgálatot. Nem volt egységes a döntési hatáskörök szabályozása, hiányosságok merültek fel a nem teljesítő és átstrukturált hitelekre, illetve a fedezetértékelésre vonatkozó belső szabályozások terén. A tőkeszükséglet-számítás során egyes esetekben nem a jogszabály által meghatározott kockázati súlyokat alkalmazták, a figyelembe vehető fedezetek beszámításakor pedig nem a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el.

A fentieken túl a jegybank problémákat azonosított a hitelintézet informatikai és információbiztonsági működésében is.
Az MNB megállapításai szerint emellett a Raiffeisen Banknak felül kell vizsgálnia a Konszolidált Biztosított Betétesi (KBB) nyilvántartását, s abban csak az Országos Betétbiztosítási Alap által valóban biztosított betéteseket szabad szerepeltetnie.

Összese 49 milliós bírság

A Raiffeisen Corporate Lízing esetében szintén hitelkockázati, IT-biztonsági és adatszolgáltatási hiányosságok merültek fel.
Mindezek alapján a jegybank kötelezte a Raiffeisen Bankot és a Raiffeisen Corporate Lízinget, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg. Erről az intézmények vezető testületei által is megtárgyalt belső ellenőri jelentés megküldésével kell beszámolni.
A jogsértések miatt az MNB 43 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a Raiffeisen Bankra és 6 millió forintot a Raiffeisen Corporate Lízingre.

A hitelintézeti bírságösszeg meghatározásakor súlyosító körülménynek minősült a feltárt hibák nagy száma és hatása, illetve a bank esetében az is, hogy egyes, a korábbi vizsgálatok során feltárt IT-hiányosságok megismétlődtek.
Enyhítő körülménynek számított mindkét intézménynél, hogy nem merült fel rendszerszintű probléma, a megállapított hiányosságoknak pedig nem volt jelentős hatása a biztonságos működésre, a pénzpiacra vagy annak ügyfeleire. A vizsgált intézmények emellett együttműködő magatartást tanúsítottak, több probléma kijavítását pedig már az ellenőrzés során dokumentáltan megkezdték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2020.11.02 12:59

@tlg01: csak aklkor fogadható el a vajda, ha rövidesen jön a világvége, uriember nyomokban sincs benne, beteg pelme pszichopata frusztrált ravasz lekiismeretlen soros által kiképzett jogász kleptomániás esküszegő
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2020.11.02 12:39

az osztrákok nem hiába
becézik a top cigányotokat
BANKRABLÓNAK
a civilizált világ még mindig
nincs képben
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html