MNB: csökkent a folyó fizetési mérleg többlete a második negyedévben

finanszírozási képesség az MNB számításai szerint a GDP 2,5 százalékára, 826 millió euróra csökkent az előző negyedévi 1,670 milliárd euróról, ami GDP-arányosan 5,6 százaléknak felelt meg - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. szeptember 20. csütörtök, 09:59
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Alig változott a folyó fizetési mérleg többlete a második negyedévben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett jelentése szerint a folyó fizetési mérleg 772 millió euró aktívummal zárt április-júniusban, ami alig 68 millióval alacsonyabb az első negyedévinél.

Az ország külső pénzügyi pozíciójának jellemzésére alkalmazott és a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegéből számított külfölddel szembeni felülről számított nettó finanszírozási képesség kiigazítatlan értéke 1,192 milliárd euró volt, 775 millióval kevesebb az előző negyedévinél, miután az Európai Uniótól befolyt tőketámogatások összege 676 millió euróval kevesebb, 436 millió euró volt a második negyedévben.

A szezonális hatások kiszűrésével számolt finanszírozási képesség az MNB számításai szerint a GDP 2,5 százalékára, 826 millió euróra csökkent az előző negyedévi 1,670 milliárd euróról, ami GDP-arányosan 5,6 százaléknak felelt meg.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK