Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított - korlátozott terjedelmű és mélységű, nem teljes körű - átfogó vizsgálatot végzett a veszprémi Sinus-Fair Corporate Zrt.-nél, a 2018. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve. A felügyeleti vizsgálat megállapította, hogy a társaság tevékenységét nem az engedélyezési eljárásban tett nyilatkozataiban foglaltakkal összhangban végzi. Emellett olyan külföldi kibocsátású értékpapírok magyarországi értékesítésében működött közre, amelyek hazai forgalmazási feltételei nem biztosítottak, Magyarországon ezért nem lehetett volna értékesíteni azokat.

Csak szakmai befektetőknek adhatták volna el

A Sinus-Fair ráadásul a vonatkozó pénzügyi eszközöket lakossági minősítésű ügyfelek részére kínálta, noha azok egy részét kizárólag szakmai ügyfelek számára lehetett volna forgalmazni. A hosszú ideje változatlan formában fennálló hibás működési modell azt támasztotta alá, hogy a jogszabálysértés gyakori volt, és rendszeresen ismétlődött. Ezzel a társaság súlyos jogszabálysértést valósított meg.

Mindezek alapján az MNB felfüggesztette a társaság tevékenységi engedélyét a befektetési szolgáltatási tevékenységre, illetve a befektetési elemzés és pénzügyi elemzés kiegészítő szolgáltatásra vonatkozóan. A Sinus-Fair ugyanis jelenleg nem felel meg az ezek végzéséhez szükséges jogszabályi feltételeknek. A társaság az MNB határozatának kézhezvételétől a feltételek helyreállításáig (a jövőbeni jogszerű működést hitelt érdemlő módon alátámasztó üzleti terv MNB által történő elfogadásáig), de legfeljebb hat hónapig nem folytathat befektetési szolgáltatási tevékenységet.

Az MNB felhívta a cég figyelmét arra is: ha a felügyeleti kötelezéseknek nem, vagy nem teljes körűen, illetve késedelmesen tesz eleget, további intézkedésekre számíthat, akár a tevékenységi engedélyét is visszavonhatja a jegybank.