Újabb festményeket vásárolt az MNB

A jegybank 14 darab Molnár Vera festményt vásárolt 107,9 millió forintért. A múlt évi műalkotás vásárlása meghaladta a kétmilliárd forintot.
Németh Géza, 2021. január 20. szerda, 11:59
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A január 5-én megkötött szerződésről szóló közleményt a vásárló MNB-Ingatlan Kft. tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

Miután egyedi műalkotásokról van szó, a vásárlási szándékot nem kellett meghirdetni közbeszerzésként. Az eladó a Vintage Galéria Kft. volt. A vételárat azzal indokolja a közlemény, hogy az MNB cége bruttó 114 millió forintra becsülte a bruttó vételárat, amelynek a nettó értéke 89,7 millió forint. Így 114 milliót állított be vételárként, de a különbözeti adózás speciális szabályaira figyelemmel, a vételár 107,9 millió forint lett.

Mint a Napi.hu december végén megírta, akkor Bortnyik Sándor "Mértani formák a térben" című festményét vásárolta meg a jegybank 800 ezer euróért, azaz közel 290 millió forintért. Ezzel együtt a jegybank múlt évi képvásárlásainak összege már meghaladta a 2 milliárd forintot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2021.01.20 12:13

ez egy őrült mnb, mikor óriási lett egy év alatt az eladósodottság, legalább 10%-t nőtt és a költségvetési hiány, Matolcsynak még mindig a közpénz magánosításán dolgozik, aki egyszer
rablásra adta afejét, a körülm ényektől függetlenül nincs megállás
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html