Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mai bejelentés szerint az MNB célvizsgálatot végzett a Provident Pénzügyi Zrt.-nél a jövedelemarányos törlesztőrészletre (jtm), illetve a központi hitelinformációs rendszerre (khr) vonatkozó előírások, továbbá a lakossági ügyfelek hitelképességének vizsgálatára és a hitelszerződést megelőző fogyasztói tájékoztatásra vonatkozó jogszabályok betartásának áttekintése céljából. A jegybank ennek során az intézmény működésének 2015. január 1. és 2018. december 27. közti időszakát ellenőrizte.

A cég a vizsgált időszakban számos esetben az adósságfék szabályok megsértésével járt el azzal, hogy egyes adósságszolgálati tételeket a hitelbírálata során figyelmen kívül hagyott, továbbá a havi nettó jövedelem igazolásának módjára vonatkozó előírások megsértésével határozta meg a jtm-et. Jelentős számú ügylet esetében emellett a jogszabályban rögzített jtm-limitet megsértve nyújtott hitelt.

A Provident emellett hosszabb időn keresztül hiányosan, pontatlanul tájékoztatta ügyfeleit a jtm-re vonatkozó előírásokról, s ennek kapcsán a havi törlesztőrészlet kiszámításának módjáról is. A hitelszerződések megkötését követően a szerződésekre vonatkozó adatokat az intézmény számos esetben a jogszabályi határidőn túl továbbította a khr-be.

Mindezek alapján az MNB ma publikált határozatában kötelezte a zrt.-t, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg, s erről 2019. augusztus 31-i határidővel - a hitelintézet vezető testületei által is megtárgyalt, jóváhagyott belső ellenőri jelentés megküldésével - számoljon be az MNB-nek. A jogsértések miatt a jegybank 45 millió forint felügyeleti és 5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott az intézménnyel szemben.

A bírságösszeg meghatározásakor figyelembe vették, hogy a jtm-re és a khr-re vonatkozó szabályok megsértése rendszerszintű hiba következménye, amely tartósan fennállt és az ügyfelek széles körét érintette. A fogyasztók eladósodását gátló jtm-rendelet megsértése komoly pénzügyi és szociális problémákhoz vezethet, s egyúttal kockázatot jelent a pénzügyi intézmények prudens működése kapcsán is.