Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank idén áprilisban indította el a Növekedési Hitelprogram (NHP) legújabb konstrukcióját, az NHP Hajrát, 1500 milliárd forintos keretösszeggel.

Ez az egyik legfontosabb eszköz a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak tompítására, mivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel, széleskörű felhasználási lehetőséggel biztosít kedvező és kiszámítható kamatozású forrást a kkv-szektornak. Az NHP Hajrá keretében már 934 milliárd forint hitel- és lízingszerződést kötött összesen 14 ezer hazai mikro-, kis- és középvállalkozás - közölte a jegybank.

A Hajrá konstrukció keretében megkötött szerződések volumenének 31 százaléka új beruházási hitel vagy lízing, 55 százaléka forgóeszközhitel, 14 százaléka pedig korábbi beruházási hitel kiváltásához kapcsolódó ügylet volt. A hitelek kétharmadát a kereskedelem, javítás ágazatban és a feldolgozóiparban tevékenykedő vállalatok vették fel, amelyet az ingatlanügyletek és a mezőgazdaság ágazat követett.

A MNB szerint a 2013-ban indult Növekedési Hitelprogram fontos szerepet játszott abban, hogy a legutóbbi pénzügyi válságot követően növekedésbe forduljon a kkv-hitelezés tendenciája, ezzel jelentős hatást gyakorolva a gazdasági növekedésre és a foglalkoztatásra is. A program 2013-as indulása óta közel 57 ezer vállalkozás jutott kedvező forráshoz 4 300 milliárd forintot meghaladó összegben.