Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön publikált határozatában visszavonta az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. (NHB Bank) hitelintézeti és befektetési szolgáltatásra vonatkozó tevékenységi engedélyét, és elrendelte annak végelszámolását. A jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki végelszámolónak. A bank Matolcsy György MNB-elnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozik.

A jegybanki intézkedések oka, hogy a hitelintézetnek - a helyzetének rendezése érdekében az MNB által elrendelt közel 90 napos, a betétkifizetési, kötelezettségvállalási részleges korlátozására vonatkozó időszakban - nem sikerült megfelelően, tartósan orvosolnia likviditási válsághelyzetét. Tekintettel arra, hogy a hitelintézet sem (a nagybetétesektől függő) üzleti modell jelentős átalakítása, sem a mindenkori fizetőképesség terén nem tett olyan érdemi lépéseket, amelyek a hosszútávú életképességet biztosítanák, az MNB az ügyfelek érdekének veszélyeztetettségére is tekintettel - összhangban a hitelintézeti törvény vonatkozó előírásaival - az engedély-visszavonás mellett döntött.

A jegybank - azután, hogy egy átfogó vizsgálata nyomán tavaly augusztusban számos kötelezést írt elő és bírságot is kirótt az NHB Bankra - a hitelintézetnél tavaly decemberre rövid idő alatt kialakult likviditási problémák miatt 2018. december 18-i végzésében rendelte el a betétek kifizetésének ideiglenes korlátozását, 7 millió forintban maximálva a betétesek által felvehető összeget, megtiltotta a banknak újabb kötelezettségek vállalását, s ezen előírások betartásának ellenőrzésére felügyeleti biztost is kirendelt. Ideiglenes intézkedéseit az MNB 2019. január 17-i, illetve 2019. február 15-i végzéseiben további 30-30 nappal (végső soron a törvény által meghatározott lehetséges maximális időtartamig) meghosszabbította.

Az NHB Bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát tette ki, likviditási és tőkehelyzete semmilyen módon nem fenyegette a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását - írta a jegybank. A nyilvántartások szerint az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítás várható mértéke a sajtóban megjelent 10-12 milliárd forintos összeg töredékét teszi ki. Összesen 9 magánszemély és 49 vállalati betétes rendelkezett az OBA kártalanítás összegét is meghaladó betéttel a hitelintézetnél.

A csekély számú betétesi kört az OBA a jogszabály által előírt 15 napos határidőn belül kártalanítja, követelésüknek megfelelően ügyfelenként és betétenként akár 100 ezer euróig, több mint 31 millió forintig. Az NHB Bank befektetési üzletágánál található értékpapírok, ügyfélpénzek nem képezik a végelszámolási vagyon részét, ezért azok várhatóan teljes egészében kiadhatók. E pillanatban a betéteseknek, befektetőknek nincs teendője, az OBA és a PSFN rövidesen tájékoztatja őket a kifizetés részleteiről - közölte az MNB.