Megbüntették az ismert valutaváltót

Nem felelt meg a valutaváltó gyakorlata pénzmosás elleni szabályoknak. A jegybank lecsapott, és ha nem változtat a cég, további büntetést ígér.
Herman Bernadett, 2019. február 26. kedd, 16:21
Fotó: Napi.hu

Összesen 19 millió forintra büntette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Exclusive Change Kereskedelmi Kft.-t. A valutaváltással foglalkozó társaságnál hivatalból indított célvizsgálatot a hatóság, amely során több hiányosságot tárt fel, főleg a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni jogszabályoknak nem felelt meg a valutaváltó gyakorlata.

A cégnek egyebek között új belső szabályzatot kell készítenie, megfelelően át kell világítania a valutát váltó ügyfeleket, és információkat kell szereznie a jövőben a rajta keresztül megforduló pénz forrásáról is. A jegybank nagyon keményen büntette meg a céget, összesen nyolc pont különféle címen 1 millió és 5 millió forint közötti bírságokat szabott ki, amelyek összege 19 millió forint lett.

Ha a valutaváltó a jegybank által megszabott 30, illetve 60 napos határidőkön belül nem teljesíti a jegybank utasításait, további büntetésekkel néz szembe - figyelmeztetett az MNB.

HOZZÁSZÓLÁSOK