A bankok véleménye szerint a vállalati hiteleknél enyhítésre lehet számítani. Ugyanakkor az elemzést irányító Fábián Gergely, az MNB szenior elemzője jelezte, hogy a prognózis szerint 2014 végéig nem lehet fordulatra számítani a vállalati hitelezésben. Magyarázatként hozzátette: a bankok megkérdezésével készült felmérés azt rögzíti, hogy a korábbi széleskörű szigorítások miatt további korrekcióra lenne szükség, hogy a vállalati hitelkínálatban bekövetkezzen a fordulat. A felmérés azt mutatja, hogy míg a rövid lejáratú hitelek iránti kereslet folyamatosan erősödik, addig a hosszú lejáratúaknál csökkenő kereslet tapasztalható - tette hozzá.

A teljes hitelállományhoz viszonyítva a 90 napon túl nem teljesítő vállalati hitelek aránya 2012 utolsó negyedévében 19 százalékra csökkent a múlt év második, illetve harmadik negyedévi 20 százalék fölötti arányról. Ennek nyomán az MNB arra számít, hogy a portfolió javulása is növelheti a bankok kockázatvállalási hajlandóságát.

A háztartási szektorban, ahol a hitelek feltételei tovább enyhültek a múlt év utolsó negyedévében, a bankok élénkülő hitelkeresletre számítanak, elsősorban a lakáshiteleknél, ami az állami kamattámogatási program módosított feltételeinek tulajdonítható. Ugyanakkor figyelmeztető jel, hogy 2010. IV. negyedéve óta a bankok hitelezési várakozásai rendre felülmúlták a tényleges hitelkihelyezés állományát, az eltérés a lakáshiteleknél nagyobb, mint a fogyasztási hiteleknél.

A lakossági szektorban a teljes hitelállományhoz viszonyítva az előző negyedévéhez képest 2012 negyedik negyedévében kissé, 16,4 százalékra nőtt a 90 napon túl nem teljesítő hitelek aránya. Az elemzésből az is látszik, hogy a már átstrukturált jelzáloghiteleknél a 90 napon túl nem teljesítő hitelek aránya 5,5, a 30-90 napos késedelmes hitelek aránya pedig további 1,7 százalék, azaz az aggodalomra okot adó hitelek aránya 7,2 százalék.