MNV: rendeződik a kisbéri lovarda és monarchia-fürdő sorsa

Rendeződik a kisbéri lovarda és monarchia-fürdő sorsa, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV Zrt.) 30 évre szóló vagyonkezelési szerződést kötött Kisbér önkormányzatával.
MTI-Eco, 2012. augusztus 1. szerda, 11:33
Fotó: Napi.hu

A vagyonkezelő MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében kiemeli, hogy a szerződés alapján az önkormányzat 2014. május 31-ig összesen 12 millió forint értékben hajt végre felújítási és értéknövelő beruházásokat az ingatlanokon.

Az állami tulajdonban lévő kisbéri, volt Magyar Királyi Lovarda nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősülő műemlék együttes - emlékeztet a vagyonkezelő. Az MNV reményei szerint az önkormányzattal sikeresen megkötött vagyonkezelési szerződéssel hosszú távon, és megnyugtató módon rendeződik a kisbéri, volt Magyar Királyi Lovarda és Monarchia-fürdő sorsa.

Az MNV felidézi, hogy jogelődje, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság 2003-2004-ben egy PHARE projekt keretében Kisbér Város Önkormányzatával közösen sikeresen pályázott a volt lovarda rehabilitációjára, így belül teljesen felújították Közép-Európa legnagyobb fedett lovardáját, valamint megtörtént a két kiegészítő istálló épület lovardával párhuzamos épületszárnyainak teljes műemléki rehabilitációja.

A két és fél hektár területű ingatlanegyüttes része az állam által több száz millió forintból megépített, közel 900 négyzetméteres élményfürdő, a jelenleg megnyitásra váró Monarchia-fürdő - írja az MNV, hozzátéve, hogy az önkormányzattal egyeztetve igyekeztek olyan hosszú távú megoldást találni, amelynek alapja az egységes műemléki környezet fenntartása, és az épületkomplexum piaci igényeket ellátó megfelelő hasznosítása.

A világhírű ménes intézetet az állam 1830-ban alapította Kisbéren. Az 1860-as években a kastéllyal szemben megépítették a hatalmas romantikus lovardát. A háború után még működött a Kisbér Állami Ménesbirtok, amelyet Bábolnára költöztettek, majd az 1960-as évek elején a kiürült ingatlant a Kisbéri Állami Gazdaság kezelésébe adták, ahol irodai és ipari tevékenységet folytattak - olvasható a közleményben.

Az állami gazdaság felszámolása után - mint kiemelt műemlékingatlant - vette át vagyonkezelésbe az MNV Zrt. jogelődje, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság.

A lótenyésztés emlékét őrző ménesbirtokot olyan épületegyüttesek alkotják, mint a Batthyány kastély, a Királyi Lovarda valamint az ehhez tartozó istállórendszer és a tisztikaszinó.

HOZZÁSZÓLÁSOK