Modern hulladékválogató épülhet Miskolcon

Folyamatosan növekszik Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a szelektív hulladék mennyisége. A közel 20 éves hulladékválogató-üzemek mára elérték a kapacitásuk csúcsát, így modernizációra van szükség. A három régi válogató helyett egy modern egység építését tervezik Miskolcon.
Kónya Ádám, 2020. december 2. szerda, 13:34
Fotó: Napi.hu / Kónya Ádám

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szelektív hulladék szétválogatása jelenleg három helyszínen, Sajókazán, Bodrogkeresztúron és Miskolcon történik, kézi erővel. Ezek az egységek a kilencvenes évek végén, valamint a kétezres évek elején épültek. Mára a növekvő mennyiségű szemét miatt eljutottak teljesítőképességük csúcsára, így kapacitásuk a jövőben már nem lesz elégséges. Ezen probléma megoldására indult el a megyei hulladékgazdálkodási társulások közös, úgynevezett "szuperválogató projektje", mely szerint Miskolcon épülne fel egy megyei, modern, optikai válogatómű.

"Az új üzemben korszerű, automata gépek válogatnák szét a szemetet. Ezek 90 százalékos pontossággal működnek, ezért szükség van utóválogatásra, ami továbbra is kézi erővel történne" - tájékoztatta a Napi.hu-t Ladányi Roland, a Miskolci Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (MiReHu Kft.) ügyvezetője.

A szakember elmondta, hogy most óránkért egy tonna hulladék szétválogatására képesek Miskolcon. Ez a mennyiség 3 és fél tonnára nőne a beruházás után, és nem lenne szükség a sajókazai és bodrogkeresztúri válogatókra sem.

"A közbeszerzési eljárás elkezdődött, sőt, érkeztek is pályázatok. Az általunk korábban kalkulált költségek viszont megnövekedtek. A beszerzendő gépek java külföldről érkezne, így euróval kell értük fizetni. Az euró árfolyama a forinttal szemben azonban jelentősen emelkedett az utóbbi időben, amiből egyenesen következik, hogy többet kell fizetnünk a szerkezetekért, mint amennyivel korábban számoltunk" - ismertette a helyzetet és a problémákat portálunknak Ladányi Roland.

A szakembertől azt is megtudtuk, hogy a szelektív hulladékgyűjtés kezdete Miskolcon 2003-2004-re tehető, amikor elkezdődött a gyűjtőszigetes rendszer kiépítése a borsodi megyeszékhelyen. A hulladékválogató üzem 2006-ban indult el. 2012-ig 4-6 százalék között alakult a szelektíven gyűjtött szemét aránya az összes hulladékból. Ez az mennyiség azóta meredeken emelkedik.

Átalakíthatnák a magyar hulladékpiacot
Egy a parlament elé múlt kedden éjfélkor benyújtott törvénymódosító javaslat összevonná és koncesszióba adná a hulladékkezelés teljes rendszerét, szt egyetlen cégnek adnák. Az innovációs minisztérium kétharmados törvénybe foglaltatná a parlamenttel a változásokat.

A koncessziót elnyerő cég jogosult lenne az országos szemétdíjakra, a hulladékkezeléssel kapcsolatos egyéb, hatóságilag megállapított tarifákon számlázott bevételekre és az általa eladott hulladék ellenértékére. Iparági pletykák szerint a részben állami tulajdonú a Mol Nyrt. lehet a győztes.

HOZZÁSZÓLÁSOK