Szennyezett kőolaj: lépett a Mol

Az ország biztonsági tartaléka jelenleg 589 ezer tonna kőolajból, 515 ezer tonna gázolajból és 269 ezer tonna benzinből áll - írja a Népszava.
Szabó Dániel, 2020. január 15. szerda, 08:27
Fotó: Getty Images

Ismét teljes az ország olajtartaléka - közölte a lap a Mol arról szóló tájékoztatása alapján, hogy a cég az év végi határidőig visszatöltötte a biztonsági tárolókba a 246 ezer tonna kőolajat, amelyet májusban megvásárolt az illetékes miniszter által az orosz nyersanyagszennyezés miatt számára felszabadított 400 ezer tonnából.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert szennyezett kőolaj érkezett a Barátság vezetéken, amelynek kitisztításáig így a Mol finomítói az ország biztonsági tartalékaiból és adriai szállítmányokból készítettek üzemanyagot. Bár a Mol tavaly azt is közölte, hogy az általa letárolt százezer tonna szennyezett kőolajat a jó minőségűbe biztonságosan, apránként bekeverve hasznosítja, ennek jelenlegi állását nem közölték a lap szerint.

A visszatöltés nyomán ismét 589 ezer tonna nyersolaj, valamint 515 ezer tonna dízel és 269 ezer tonna benzin vésztartalék áll rendelkezésre. Ez az ország - az előírtnál öt nappal több - 95 napnyi szükséglete - írja a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK