BUX
38753

Mol-Ina-ügy: ezt szeretné a horvát kormány

A horvát kormány azt szeretné, ha az INA horvát olajvállalat és a Mol magyar olaj- és gázipari vállalat közötti nyitott kérdéseket el lehetne választani Horvátország és Magyarország más vonatkozású kérdéseitől - jelentette ki Andrej Plenkovi horvát kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján Zágrábban.

MTI, 2016. november 30. szerda, 18:11

A miniszterelnök újságírók kérdésre válaszolt, miszerint a horvát kormány visszavásárolná-e a Moltól az INA részvényeit. Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a Handelsblatt című német üzleti lapnak adott interjújában kedden azt mondta: megegyezésre számít a horvát kormánnyal az INA szerepét illetően, de nem zárja ki annak lehetőségét sem, hogy eladják a részesedésüket a vállalatban, ha továbbra sem lesznek "szívesen látottak" Horvátországban.

Plenkovic megismételte korábbi kijelentését, miszerint az INA Horvátország számára stratégiailag fontos vállat és kulcsfontosságú az ország gazdaságában. Hozzátette: Zágráb bízik a Mol-INA-ügyben folyó döntőbírósági eljárás pozitív kimenetelében és olyan megoldást keres, amely lehetővé teszi a horvát olajipari vállalt számára, hogy nyereségesen tudjon működni. Ezt pedig párbeszéddel és széles körű konszenzussal akarják elérni - hangsúlyozta.

Hernádi kijelentésére nem akart reagálni a horvát kormányfő. Szavai szerint a Mol-csoport elnök-vezérigazgatójának egy média kijelentéséről van szó, amelyet a kormány tudomásul vett.