Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTSZ) közérdekű adatigényléssel szerezte meg a Vas Megyei Kormányhivataltól az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóságának állásfoglalását a Mol Nyrt. Őriszentpéterre tervezett kútfúrásáról - írta meg a 444.hu.

A kútfúrási dokumentumból teljesen világosan kiderül, hogy az olajtársaság tervei szénhidrogének kutatásárára és feltárására irányulnak, ami az MTSZ véleménye szerint ellentétes a természetvédelmi jogszabályokban megfogalmazottakkal, valamint természetvédelmi célt és érdeket is sért.

Február végén a Greenpeace hasonló érvekkel ment neki a Molnak, amiért a cég 2020 év végén engedélykérelmet nyújtott be a Vas Megyei Kormányhivatalhoz, hogy az Őrségi Nemzeti Park területén "szénhidrogén termelési és kutatási célú kút lemélyítését" végezhessen. A környezetvédő szervezet szerint ez már a helyszín miatt is elfogadhatatlan, mert - mint a közleményükben fogalmaztak: - a "nemzeti parkjainkat azért hozták létre, hogy a magyar tájat és benne természeti értékeinket hosszú távon megőrizzék. Minden, ezt a célt veszélyeztető gazdasági tevékenységet itt el kell kerülni."

A 444 szerint az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság már januárban küldött egy állásfoglalást az illetékes hatóságnak, amiben azt írták, hogy kizárólag természetkímélő tevékenységet tudnak támogatni. A Mol március közepén párbeszédet kezdeményezett a helyi lakosokkal, amiért szerintük az ügyben "számos félreértés látott napvilágot". Az olajvállalat ugyan azt közölte, hogy nem olajat, hanem földgázt keres, és ígéri, hogy a kutatási idő alatt is plusz iparűzési adót fizet majd Őriszentpéternek, azonban az önkormányzat is fúrásellenes, sőt: a helyiek tiltakozó petícióját már több mint 30 ezren aláírták.