A Mol folyamatosan vizsgálja a Barátság kőolajvezetéken érkező nyersanyag minőségét, és nem engedi, hogy a nem szabványszerű kőolaj beérkezzen Magyarországra. Bár a beérkező nyersanyag eddig megfelelt a minőségi elvárásoknak, ennek ellenére átmenetileg felfüggesztették a kőolaj átvételét; a hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj - írta a Molra hivatkozva a portfolio.hu.

A felfüggesztés nem érinti a Mol finomítóinak működését, hiszen az Adria-vezetéken keresztül, illetve a készletekből el tudják látni a finomítót. Ennek megfelelően az országban elérhető üzemanyag minősége továbbra is kiváló marad - közölte a Mol.

A CNBC értesülése szerint április 29. hétfőre tervezik a tiszta olajszállítmányok újraindítását a Barátság kőolajvezetéken át.

Ukrajna csütörtök este állította le az orosz olaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken, miután minőségi problémákat érzékeltek az energiahordozóval kapcsolatban. A probléma az Oroszország balti-tengeri, uszt-lugai kikötőjén, illetve a Barátság olajvezetéken át Fehéroroszországba, Lengyelországba, Németországba, Magyarországra és Csehországba tartó olajszállítmányokkal kapcsolatban áll fenn, amelyekben jelentős szerves klórvegyület szennyezéseket mutattak ki április 19. óta - írta a lap.