Moody's: devizahitelekben a kockázat

Romlik a magyar bankrendszer hazai működési környezete, amit tükröz a szuverén magyar adósi osztályzatra még ősz elején bejelentett leminősítési vizsgálat is, ugyanakkor a jelentős külföldi tulajdonosi arány stabil alátámasztást ad a rendszer pénzügyi erejének - derül ki a Moody's hitelminősítő ma kiadott elemzésében.
NAPI Online, 2006. december 8. péntek, 09:37
Fotó:

Az MTI-Eco által idézett jelentés alapján a magyar bankrendszer egyike a legfejlettebbeknek Közép- és Kelet-Európában, és folytatódik közeledése a nyugati színvonal felé, ami indokolja, hogy a magyarországi bankszféráé az egész térség egyik legmagasabb súlyozott pénzügyierő-besorolási átlaga. A nemrégiben bejelentett kormányzati takarékossági csomag azonban várhatóan lassítani fogja a GDP-növekedést 2007-2008-ban, valamint emeli az inflációt és a munkanélküliséget. Ezért a Moody's arra számít, hogy a magyar bankrendszer növekedése is lassulni fog a következő két évben, ahogy a banki hitelek iránti igény csökken. Mindez jó eséllyel negatív hatást gyakorol majd a magyarországi bankok működési teljesítményére.

A Moody's szerint ugyanakkor a nála besorolással ellátott magyar bankok zömének adós- és devizakockázati osztályzatait a magas külföldi tulajdonosi arány és az állami támogatás támasztja alá. A nagy külföldi bankok jelenléte továbbra is erősíteni fogja a magyar bankszektort a stabilitás, a válságkezelés, a javuló vállalatvezetési minőség és az összefogottabb stratégia terén - vélik a Moody's szakértői.

A magyar bankok általános kockázati profilja megfelelő, és a cég úgy látja, hogy új rendszerek bevezetésével jelentősen javult a hitelkockázat-kezelés. Egyre aggasztóbb ugyanakkor a devizahitelezés terjedése, mivel ez számos kockázatnak teszi ki a magyar bankrendszert. A legfontosabb ezek közül a hitelkockázat, mivel a jelek szerint számos lakossági hitelfelvevő, sőt a közepes, kis- és mikrovállalkozások sem vesznek tudomást teljes mértékben az általuk vállalt árfolyamkockázatok természetéről és mértékéről, és nincsenek megfelelően védve ezektől a kockázatoktól. A hitelminősítő szerint ez emelheti a törlesztési mulasztások arányát, ha a forint továbbra is hajlamos marad a jelentős gyengülésre, jóllehet a Moody's eddig nem tapasztalt semmilyen érzékelhető romlást a magyar bankok deviza-kintlévőségeiben - fogalmaz a jelentés.

HOZZÁSZÓLÁSOK