Megmondták a bankok, mit akarnának a moratóriummal

Több pénzintézet szerint is szűkíteni kellene, hogy mely ügyfelek maradhatnak a moratóriumban.
Rácz Gergő, 2020. szeptember 18. péntek, 19:24
Fotó: Getty Images

Szűkszavúak voltak a Bank360.hu-nak nyilatkozó bankok azzal kapcsolatban, hogy milyen moratórium-forgatókönyvet üdvözölnének, de talán árulkodó lehet, hogy több nagy pénzintézet is jelezte: készek a saját eszközeikkel, proaktívan, célzottan segíteni a bajban maradt ügyfeleket abban az esetben, ha az általános hitelmoratórium az eredetileg tervezett módon az év végével véget ér - áll a cég közlésében.

Amennyiben valamilyen módon folytatódna, a pénzintézetek nagyjából közös állásponton vannak azzal kapcsolatban, hogy egy szelektívebb rendszert látnának szívesen, azaz az általános moratórium helyett azok számára legyen elérhető a törlesztés szüneteltetése, akiknek tényleg szüksége van rá.

Erre megoldás lehet, ha - ellentétben a mostani rendszerrel - a moratóriumba nem automatikusan kerülnek be az ügyfelek, hanem egyedi kérésük után, a feltételek és jogosultság ellenőrzésével. Ugyanakkor nagyon fontos lenne, hogy az új rendszerben gyorsan és gördülékenyen, jelentős adminisztrációs teher nélkül menjen a be- és kilépés.

Azt minden bank jelezte, hogy a kormányzati döntéssel összhangban, a hatályos jogszabályoknak megfelelően fognak cselekedni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.09.19 14:14

EU segítség kell. Bárki nyithasson számlát bármelyik EU-s országban, és a cégeknek kötelező legyen a megadott számlára utalni, nemcsak magyar számlára.
Sok magyar bank mehetne a bús pitchába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html